Sernik owocowy

Super wygląda jest przepyszny dla każdego;) Polecam wszystkim

sernikiDeserybudynie

Czas przygotowania:
90 min.
Ocena:

(średnia 4.47 z 152 głosów)

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt ciemny:
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 łyżeczki kakao
  • Polewa:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka żelatyny
  • 5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany
  • Wkładka serowa:
  • 60dkg zmielonego sera
  • 30 dag cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 6 jaj
  • 15 dag margaryny
  • Masa budyniowa:
  • 1/2l mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 cukier waniliowy
  • 4-5 łyżek cukru kryształu
  • 25 dag masła
  • Masa owocowa:
  • 1kg truskawek mogą być mrożone
  • 2-3 łyżki cukru kryształu
  • 3 galaretki truskawkowe

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Upiec dwa cienkie biszkopty: jeden jasny drugi ciemny
  • Biszkopt jasny: białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka; dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać; wylać na formę do pieczenia i piec w temp. 160- 180 stopni ok. 30-40 min.
  • Biszkopt ciemny: białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka; dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia na końcu kakao i lekko wymieszać; wylać na formę do pieczenia i piec w temp. 160- 180 stopni ok. 30-40 min.
  • Wkładka serowa: Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser z budyniem i na koniec ubitą na sztywno pianę z białek. lekko wymieszać. Upiec.
  • Masa budyniowa:Z mleka, cukru kryształu, cukru waniliowego oraz budyniu w proszku ugotować budyń. utrzeć masło i powoli połączyć z przestudzonym budyniem.
  • Masa owocowa: Duże truskawki pokroić w ćwiartki, małe na połówki. w garnku rozprażyć na ogniu, dodając cukier. na koniec wsypać suchą galaretkę. dokładnie wymieszać, zagotować, przestudzić. Przełożenie ciasta: Biszkopt ciemny- połowa masy budyniowej- wkładka serowa- druga połowa masy budyniowej- tężejąca masa owocowa- biszkopt jasny- polewa
  • Polewa- w wodzie rozpuścić żelatynę; cukier, kakao, margarynę i rozpuszczoną żelatynę dobrze wymieszać i stopniowo podgrzewać do połączenia wszystkich składników; po przestudzeniu dodać śmietanę; roztrzepać.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy