SERNIK NIEZAWODNY -LUS

To jest mój sprawdzony i niezawodny przepis na sernik.

sernikiDeseryPrzekąski

Czas przygotowania:
90 min.
Kalorie:
500 kcal
Ocena:

(średnia 4.49 z 197 głosów)

Składniki:

  • Foremka 20-24-lub duża tortownica.
  • ser twarogowy dobrze odciśnięty 1 kg- lub wiaderko (ja używam wiaderko Piątnicy)
  • cukier 1 szkl
  • jajka 10 szt
  • cukier waniliowy 1 torebeczka
  • masło 1 kostka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • 1 budyń waniliowy (do wiaderka- dodatkowo 1 łyżka kaszy manny)
  • rodzynki 10 dkg
  • do białek:
  • sól szczypta
  • 1/2 szkl. cukru
  • do przybrania:
  • skórka pomarańczowa kandyzowana 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ser trzeba przepuścić przez maszynkę 1 raz.Oddzielamy żółtka od białek. Masło lub margarynę ucieramy z połową cukru w dużym naczyniu (lepiej nam będzie połączyć ser z pianą) - dodajemy ciągle ucierając po 1 żółtku i 1 łyżce twarogu. Pod koniec dodajemy budyń, rodzynki i proszek do pieczenia.
  • Białka ubijamy na sztywno dodajemy jednym ruchem cukier ubijamy dotąd aż cukier się rozpuści. Łączymy masę serową z pianą - delikatnie wolnymi ruchami (ja to robię ubijakami od ubijania piany).
  • Przekładamy delikatnie do foremki i wkładamy do nagrzanego do 180 st.piekarnika który nastawiamy na 45 min.
  • Pieczemy aż sernik będzie koloru starego złota.Trzeba uwzględnić że piekarnik po wyłączeniu jeszcze 15 -20 min nadal piecze, pozostawiamy cisto w nim nie otwierając aż ostygnie.
  • Zimny można posypać cukrem pudrem, ew. polać esy, polewą czekoladową czy lukrem, według uznania, po wierzchu posypać skórką pom. (tylko na polewę lub lukier ).

Kalorie: 500

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy