4.47 (149)
Sernik gotowany na herbatnikach to zdecydowanie powrót do smaków dzieciństwa. Każda babcia miała go na liście ekspresowych przepisów na podwieczorek. Jest o wiele szybszy niż tradycyjny i w dodatku nie wymaga pieczenia. Żeby wyczarować najlepszy na świecie sernik gotowany, wystarczą ciasteczka, ser twarogowy, jajka i kilka innych dodatków. Warto zrobić też polewę czekoladową, która świetnie dopełni to ciasto.
twaróg 1 kg
masło 200 g
cukier puder 100 g
jajka 5 szt.
budyń waniliowy 80 g
mleko 75 ml
herbatniki 300 g
esencja waniliowa 5 ml
śmietana 30% 85 ml
biała czekolada 50 g
gorzka czekolada 50 g
Formę o wymiarach 24x24 cm (lub zbliżonych) wykładamy papierem do pieczenia. Spód można wcześniej posmarować niewielką ilością masła, dzięki temu papier przyklei się i nie będzie przesuwał się na dnie. Inną metodą jest zwinięcie go w kulkę, którą przez chwilę ugniatamy, można też dodatkowo przytrzymać go klamerkami. Dno wykładamy warstwą herbatników (w razie potrzeby można docinać je do kształtu formy).
Angelika Grabowiecka
Do garnka z grubym dnem (takiego, w który zmieści się kilogram twarogu) przekładamy masło, dosypujemy cukier puder. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu, żeby składniki się nie przypaliły. Mieszamy rózgą kuchenną (praktycznie przez cały czas) – uważamy, żeby się nie poparzyć. Dodajemy twaróg zmielony dwukrotnie lub z wiaderka. Wbijamy jajka. Podgrzewamy na nieco większym ogniu przez 3 minuty, mieszamy co chwilę.
Angelika Grabowiecka
Budynie przesypujemy do szklanki, dolewamy mleko i rozrabiamy je, aż znikną grudki i powstanie gładka masa. Przelewamy ją do garnka z twarogiem i mieszamy od czasu do czasu. Jak tylko masa serowa zacznie się trochę gotować, wyłączamy ją.
Angelika Grabowiecka
Jeszcze gorącą masę przekładamy na herbatniki (będzie dość gęsta – warto ją podzielić na pół, żeby wyszły nam równe warstwy), wyrównujemy ją. Na niej kładziemy słodkie ciasteczka. Proces powtarzamy, przekładając pozostały twaróg i herbatniki.
Angelika Grabowiecka
Przechodzimy do przygotowania polewy czekoladowej. Do rondelka przelewamy śmietankę, doprowadzamy ją do wrzenia, natychmiast ją wyłączamy i zdejmujemy z palnika. Przekładamy do niej czekolady połamane w kostkę lub w mniejsze kawałki, mieszamy. Polewą pokrywamy wierzch ciasta.
Angelika Grabowiecka
Sernik gotowany na herbatnikach odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimny przekładamy do lodówki na co najmniej 6 godzin (czas nie został uwzględniony w klasyfikacji).
Angelika Grabowiecka