Semifreddo to włoski przysmak z jajek i bitej śmietany, który można przygotować z dodatkiem owoców lub orzechów. Jak nazwa wskazuje, deser ma mieć na wpół zmrożoną konsystencję, więc już po 4 godz. należy wyjąć go z zamrażarki. Następnie ozdabiamy go owocami lub słodkim sosem i od razu podajemy na talerzyki. Podstawowy przepis na semifreddo nie wymaga skomplikowanych składników.
Getty Image
(średnia 4.45 z 143 głosów)
Jajka: oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę z odrobiną soli, a w osobnej misce mieszamy żółtka z cukrem.
Bita śmietana: w kolejnym naczyniu ubijamy śmietanę, a gdy jest już gęsta, dodajemy do niej rozmieszane żółtka.
Dodatki: do ubitej śmietany dodajemy pokruszone pistacje (bez łupin) i delikatnie opłukane maliny. Całość mieszamy łyżką.
Na koniec: dodajemy pianę z białek i ponownie mieszamy masę, uważając jednak, aby nie straciła objętości.
Mrożenie: semifreddo przekładamy do podłużnej formy (keksówki), wyłożonej folią spożywczą. Wkładamy do zamrażalki na ok. 4 godz. (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu mrożenia deseru).
Podawanie: po tym czasie, odwracamy formę i wykładamy mrożony deser na talerz. Zdejmujemy folię i kroimy na porcje.
Porady
- Proporcje podane w przepisie są odpowiednie na formę o wielkości 19×12 cm.
- Śmietanę przed ubijaniem należy schłodzić w lodówce.
- Z kolei zanim zaczniemy ubijać pianę z białek, należy upewnić się, że naczynie oraz widełki miksera są czyste i suche. Sól dodajemy pod koniec ubijania.
- Maliny płuczemy pod niewielkim strumieniem wody tuż przed dodaniem ich do deseru. Osuszamy na ręczniku papierowym.
- Można zostawić trochę pistacji i malin do ozdoby.
- Przed wyjęciem semifreddo z zamrażalnika, należy sprawdzić, czy deser ma już stałą konsystencję. Czas mrożenia zależy od temperatury w zamrażarce – najniższa jest na dolnej półce, a najwyższa – na górnej.
Przepis na semifreddo można modyfikować, dodając inne owoce, orzechy, bezy, karmel lub czekoladę. Najbardziej popularne warianty to:
W prostszej wersji możemy przygotować semifreddo bez jajek. Po prostu ubijamy śmietanę i mieszamy ją z dodatkami. Jeśli chcemy, aby deser był bardziej wyrazisty w smaku, możemy dodać 30 ml maślanki lub zsiadłego mleka.
W oryginalnym włoskim przepisie w składnikach pojawia się creme fraiche, czyli gęsta, lekko kwaśna śmietana o dużej zawartości tłuszczu. Można zrobić go samodzielnie, ze śmietanki (30% lub 36%) i maślanki. Mieszamy je ze sobą, przekładamy do słoika, zakręcamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 24 godz.
Semifreddo oznacza w połowie zmrożony deser. Jeśli jednak chcemy, aby jego konsystencja była bardziej stała, możemy dodać kremowy serek – mascarpone lub ricottę. Wybrany składnik dodajemy łyżka po łyżce do ubitej śmietany. Reszta przepisu pozostaje bez zmian.
Semifreddo z mascarpone lub ricottą w smaku przypomina sernik na zimno. Mrożony włoski deser możemy podać także na biszkoptach lub ciasteczkach oreo.
Komentarze