Sałatka ze śledzi z roszponką

Przygotowanie: 20 minut Porcja: 120 kcal Składniki na 4 porcje

SałatkirybaPrzekąski

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
120 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 170 głosów)

Składniki:

  • 20 dag filetów śledzia norweskiego
  • marchew
  • 25 dag roszponki
  • 4 jajka na twardo
  • 2 szalotki
  • ugotowany czerwony burak
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżka szczypiorku

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Filety przekroić wzdłuż na 4 paski. Marchew obrać, pokroić w cienkie plasterki, blanszować 2 min we wrzątku, osączyć, ostudzić. Roszponkę przebrać, opłukać, osuszyć. Jajka obrać, przekroić na połowy.
  • Szalotki obrać, pokroić w krążki. Burak pokroić w małą kostkę. Z octu, cukru, musztardy, soli i pieprzu oraz oliwy utrzeć gładki sos, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać składniki sałatki, polać sosem, posypać krążkami szalotki. Dekorować posiekanym szczypiorkiem.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 120

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy