REKLAMA

Sałatka z selerem konserwowym

Sałatka z selerem konserwowym jest prosta, szybka i pyszna. Świetnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę, przyjęcie i spotkanie w gronie rodzinnym. Możemy serwować ją także na śniadanie czy też kolację. Do selera konserwowego można dodać różne składniki – my rekomendujemy wykorzystanie szynki, jajek, kukurydzy i ananasa, który świetnie ze sobą współgrają. Tego typu sałatkę możemy podawać również do obiadu. Poniżej podajemy prosty przepis, który zawsze się udaje!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Sałatki sałatka wiosenna Przystawki

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.27 z 213 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Jajka: gotujemy je na twardo, pozostawiamy do wystygnięcia i obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę.

  • 2.

    Pozostałe składniki: szynkę i ser żółty kroimy w drobną kostkę. Podobnie postępujemy z ogórkami konserwowymi i ananasem. Całość mieszamy.

  • 3.

    Kukurydza i seler konserwowy: odsączamy kukurydzę i seler, dodajemy do pozostałych składników. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy z majonezem. Na koniec sałatkę z selera konserwowego odstawiamy do lodówki na ok. 60 minut. Po upływie tego czasu jest gotowa do spożycia.

Porady

  • W naszym przepisie na sałatkę z selerem ze słoika rekomendujemy dodać do niej majonez, ale z powodzeniem możemy go zastąpić np. jogurtem naturalnym, najlepiej typu greckiego. Sałatka będzie znacznie lżejsza, zdrowsza i mniej kaloryczna.
  • Zamiast szynki do naszej sałatki z selerem konserwowym, możemy dodać tofu wędzone (świetna opcja dla wegetarian) lub podsmażone kawałki fileta z kurczaka.
  • Wierzch sałatki możemy udekorować zieleniną – najlepiej pietruszką lub cebulą dymką.
  • Jeśli sałatkę z selera konserwowego chcemy serwować do obiadu, to rekomendujemy pominąć składnik mięsny, gdyż będzie ona zdecydowanie zbyt ciężka.
  • Dla podbicia smaku majonez można wymieszać z dwoma łyżeczkami musztardy.
  • Ciekawą propozycją będzie też sałatka z selera konserwowego i pora – jej smak będzie bardziej wyrazisty i zyska na ostrości.

Notka redakcyjna

Sałatka z selera konserwowego – pomysły

Sałatka z selerem konserwowym cieszy się dość dużą popularnością – jest pyszna i na tyle uniwersalna, że można podawać ją zarówno na przyjęcia, jak i na śniadanie czy nawet na lunch w pracy. Możemy przygotować ją z różnymi składnikami –  najbardziej klasyczna wersja to sałatka z selera konserwowego z szynką, jajkiem i ogórkiem, z dodatkiem sera. Jednakże z powodzeniem możemy dodać do niej również swoje ulubione warzywa, w tym: ogórki świeże lub kiszone, pomidorki (najlepiej koktajlowe w całości) czy nawet fasolę czerwoną.

Seler konserwowy doskonale współgra ze słodkimi smakami, w tym np. z rodzynkami, marchewką czy też brzoskwiniami. Możemy serwować go również z porem, groszkiem czy rzodkiewką. Nie należy zapominać również o składniku mięsnym, w tym np. łososiu, tuńczyku, kurczaku czy też szynce konserwowej. Wierzch sałatki z selerem konserwowym możemy udekorować pietruszką, bazylią, kolendrą czy też cebulą dymką. Dobrym pomysłem jest podawanie jej z ryżem, makaronem ryżowym, ziemniakami czy też ze świeżym pieczywem (w zależności od preferencji).

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy