Sałatka z selerem konserwowym jest prosta, szybka i pyszna. Świetnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę, przyjęcie i spotkanie w gronie rodzinnym. Możemy serwować ją także na śniadanie czy też kolację. Do selera konserwowego można dodać różne składniki – my rekomendujemy wykorzystanie szynki, jajek, kukurydzy i ananasa, który świetnie ze sobą współgrają. Tego typu sałatkę możemy podawać również do obiadu. Poniżej podajemy prosty przepis, który zawsze się udaje!
iStock
(średnia 4.27 z 213 głosów)
Jajka: gotujemy je na twardo, pozostawiamy do wystygnięcia i obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę.
Pozostałe składniki: szynkę i ser żółty kroimy w drobną kostkę. Podobnie postępujemy z ogórkami konserwowymi i ananasem. Całość mieszamy.
Kukurydza i seler konserwowy: odsączamy kukurydzę i seler, dodajemy do pozostałych składników. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy z majonezem. Na koniec sałatkę z selera konserwowego odstawiamy do lodówki na ok. 60 minut. Po upływie tego czasu jest gotowa do spożycia.
Porady
- W naszym przepisie na sałatkę z selerem ze słoika rekomendujemy dodać do niej majonez, ale z powodzeniem możemy go zastąpić np. jogurtem naturalnym, najlepiej typu greckiego. Sałatka będzie znacznie lżejsza, zdrowsza i mniej kaloryczna.
- Zamiast szynki do naszej sałatki z selerem konserwowym, możemy dodać tofu wędzone (świetna opcja dla wegetarian) lub podsmażone kawałki fileta z kurczaka.
- Wierzch sałatki możemy udekorować zieleniną – najlepiej pietruszką lub cebulą dymką.
- Jeśli sałatkę z selera konserwowego chcemy serwować do obiadu, to rekomendujemy pominąć składnik mięsny, gdyż będzie ona zdecydowanie zbyt ciężka.
- Dla podbicia smaku majonez można wymieszać z dwoma łyżeczkami musztardy.
- Ciekawą propozycją będzie też sałatka z selera konserwowego i pora – jej smak będzie bardziej wyrazisty i zyska na ostrości.
Sałatka z selerem konserwowym cieszy się dość dużą popularnością – jest pyszna i na tyle uniwersalna, że można podawać ją zarówno na przyjęcia, jak i na śniadanie czy nawet na lunch w pracy. Możemy przygotować ją z różnymi składnikami – najbardziej klasyczna wersja to sałatka z selera konserwowego z szynką, jajkiem i ogórkiem, z dodatkiem sera. Jednakże z powodzeniem możemy dodać do niej również swoje ulubione warzywa, w tym: ogórki świeże lub kiszone, pomidorki (najlepiej koktajlowe w całości) czy nawet fasolę czerwoną.
Seler konserwowy doskonale współgra ze słodkimi smakami, w tym np. z rodzynkami, marchewką czy też brzoskwiniami. Możemy serwować go również z porem, groszkiem czy rzodkiewką. Nie należy zapominać również o składniku mięsnym, w tym np. łososiu, tuńczyku, kurczaku czy też szynce konserwowej. Wierzch sałatki z selerem konserwowym możemy udekorować pietruszką, bazylią, kolendrą czy też cebulą dymką. Dobrym pomysłem jest podawanie jej z ryżem, makaronem ryżowym, ziemniakami czy też ze świeżym pieczywem (w zależności od preferencji).
Komentarze