Sałatka z selera naciowego

Po raz pierwszy urzywałam selera naciowego w kuchni. Przekonałam się do niego w 100%.

SałatkimajonezPrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 150 głosów)

Składniki:

  • Pół selera naciowego
  • Zielony ogórek
  • 2 pomidory
  • 5 Jajek ugotowanych na twardo
  • Majonez i jogurt naturalny w proporcjach 1:1
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Warzywa myjemy, osuszamy.
  • Seler naciowy kroimy w plasterki i zasalamy na ok. pół godziny. W tym czasie kroimy ogórka i pomidory w kostkę.
  • Gdy seler puści sok odciskamy go.
  • Do miski wkładamy warzywa, pieprzymy lekko (nie dodajemy już soli). Majonez mieszamy z jogurtem i całość zalewamy powstałym sosem. Jeśli jest taka konieczność to jeszcze doprawiamy do smaku.
  • Na drugi dzień zrobiłam taką sałatkę tylko bez jajek i była znakomitym dodatkiem do obiadu (do ziemniaczków i smażonej ryby).
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy