Okładka "Moje gotowanie"

Młode ziemniaki faszerowane kozim serem

Ocena:

4.51 (161)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 4 osób

Sezon na młode ziemniaki warto wykorzystać do przygotowania faszerowanych pyszności. Warzywa te idealne smakować będą z dodatkiem koziego serka z pleśnią i aromatycznych ziół.

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg młodych kartofli
  • 4 kozie serki z pleśnią (o śr. 4–5 cm i gr. 1,5 cm, najlepiej cabecou)
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól pieprz
  • tarta bułka

Młode ziemniaki faszerowane kozim serem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Młode ziemniaki myjemy i osuszamy. Nie obieramy.
  • Owijamy oddzielnie w folię aluminiową. Pieczemy przez 1 godz. na blasze, od czasu do czasu obracając.
  • Kiedy będą miękkie, wyjmujemy je z folii. Płytko ścinamy z góry i za pomocą łyżki wydrążamy wzdłuż, pozostawiającnajwyżej 5 mm miąższu.
  • Pozyskaną masę ugniatamy z kozim serem i listkami tymianku. Jeżeli będzie taka potrzeba, lekko przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Wkładamy masę z powrotem do wydrążonych łupinek. Posypujemy bułką tartą i zapiekamy pod grillem 6–7 min.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 6/2016

Porady

Zobacz również: pieczone młode ziemniaki, podane z wędzonym łososiem

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne