Chłodnik z pokrzywy z grzankami i twarożkiem

Ten chłodnik jest wyjątkowo odświeżający - dodajemy do niego porządną garść liści pokrzywy, szczypioru i koperku. I jeszcze zielony ogórek!

chłodnik

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 191 głosów)

Składniki:

  • Chłodnik:
  • 2 garści młodych liści pokrzywy
  • 1 świeży ogórek
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • 200 ml maślanki
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka świeżo startego chrzanu
  • sól, pieprz
  • Grzanki:
  • 1 razowa bagietka
  • 200 g twarożku kremowego
  • ½ łyżeczki wędzonej soli
  • szczypta pieprzu

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ogórka pokrój w kostkę, posól go i odstaw na 15 minut na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody.
  • W tym czasie posiekaj pokrzywę, szczypiorek i koperek. W misce połącz wszystkie składniki na chłodnik, czyli: pokrzywę, ogórka, koperek, szczypiorek, maślankę, jogurt, sok z cytryny, chrzan i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Bagietkę pokrój na kromki, przełóż je na blaszkę do pieczenia i włóż do piekarnika na 8 minut, aby ładnie się zrumieniły i stały się chrupkie.
  • W misce połącz twarożek z wędzoną solą i pieprzem. Podawaj chłodnik z pokrzywy i ogórka z grzankami z wędzonym twarożkiem.
  • Przepis pochodzi z książki Damiana Kordasa "Superfood"

Porady

Polecamy przepis: chłodnik z botwiny - prosty i pyszny

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy