Chłodnik z pokrzywy z grzankami i twarożkiem

Ten chłodnik jest wyjątkowo odświeżający - dodajemy do niego porządną garść liści pokrzywy, szczypioru i koperku. I jeszcze zielony ogórek!

Dodany przez:

Chłodnik

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • Chłodnik:
  • 2 garści młodych liści pokrzywy
  • 1 świeży ogórek
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • 200 ml maślanki
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka świeżo startego chrzanu
  • sól, pieprz
  • Grzanki:
  • 1 razowa bagietka
  • 200 g twarożku kremowego
  • ½ łyżeczki wędzonej soli
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ogórka pokrój w kostkę, posól go i odstaw na 15 minut na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody.
  2. W tym czasie posiekaj pokrzywę, szczypiorek i koperek. W misce połącz wszystkie składniki na chłodnik, czyli: pokrzywę, ogórka, koperek, szczypiorek, maślankę, jogurt, sok z cytryny, chrzan i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Bagietkę pokrój na kromki, przełóż je na blaszkę do pieczenia i włóż do piekarnika na 8 minut, aby ładnie się zrumieniły i stały się chrupkie.
  4. W misce połącz twarożek z wędzoną solą i pieprzem. Podawaj chłodnik z pokrzywy i ogórka z grzankami z wędzonym twarożkiem.
  5. Przepis pochodzi z książki Damiana Kordasa "Superfood"

Wskazówki

Polecamy przepis: chłodnik z botwiny - prosty i pyszny

pokrzywa chłodnik superfood Damian Kordas
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy