Ciasto filo faszerowane pokrzywą i serem feta

Ciasto filo nie musi kojarzyć nam się jedynie z deserem. Wytrawna propozycja na obiad i kolacja to ciasto filo faszerowane serem feta i smakowitą pokrzywą. Listki pokrzywy dodadzą daniu charakteru!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto

Czas przygotowania:
1godz. 10min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.57 z 168 głosów)

Składniki:

  • 150 g młodych liści pokrzywy
  • 100 g masła (25 g w całości, 75 g stopione)
  • 200 g fety
  • 50 g parmezanu
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • jajko
  • starta gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • 7 arkuszy ciasta filo
  • łyżka sezamu
  • rukola do podania

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Ciasto filo faszerowane pokrzywą i serem feta - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pokrzywy dokładnie myjemy, osuszamy. 2 i 1/2 dag masła rozgrzewamy na dużej patelni. Kiedy zaskwierczy i stanie się orzechowo-brązowe, dodajemy pokrzywy i podgrzewamy ok. 6 min, aż zmiękną. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  • Używając ręcznika, odciskamy z pokrzyw jak najwięcej płynów, liście z grubsza siekamy, wrzucamy do miski. Dodajemy pokruszoną fetę, drobno starty parmezan, otartą skórkę i sok z cytryny, ok. 2/3 jajka (aby to odmierzyć, najlepiej je rozbełtać) i gałkę muszkatołową, hojnie przyprawiamy – masa powinna być luźna, ale nielejąca się.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Na stole roboczym rozkładamy trzy arkusze ciasta filo, zachodzące na siebie na ok. 5 cm. Każdy kawałek smarujemy roztopionym masłem, na wierzchu rozkładamy trzy kolejne arkusze i smarujemy masłem. Ostatni arkusz kładziemy na środek, aby wzmocnić ciasto.
  • Nakładamy masę pokrzywową wzdłuż przez środek, na 2 cm szerokości, zabezpieczamy zakładając krótkie końce, a następnie rolujemy wzdłuż długich, tworząc „kiełbasę". Ostrożnie przenosimy na blachę wyłożoną pergaminem i zaczynając od jednego końca, zwijamy rulon w spiralę o śr. ok. 20 cm.
  • Placek obficie smarujemy pozostałym, rozmąconym jajkiem i obsypujemy ziarnami sezamu. Pieczemy przez 40–45 min lub do momentu, gdy nabierze ładnego złotego koloru.
  • Pozostawiamy, aby ciasto filo lekko ostygło, ciepłe kroimy jak tort i podajemy z rukolą.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2018

Porady

Zobacz przepis na: Galette de rois z ciasta filo


Notka redakcyjna

Młode pokrzywy są słodkawą, odżywczą i zupełnie darmową alternatywą dla szpinaku. Warto spróbować!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy