Bób to jedno z najstarszych warzyw strączkowych  – uprawiany od ponad 5 tys. lat, znany był już starożytnym Grekom, Rzymianom i Egipcjanom. Te niewielkie ziarenka są źródłem witamin i minerałów, ale przede wszystkim roślinnego białka. Bób wspomaga regenerację naczyń krwionośnych i, co szczególnie ważne dla osób starszych, obniża poziom złego cholesterolu, a stymuluje wzrost dobrego. Ponadto bób jest bogaty w błonnik, magnez i żelazo, dlatego jest nieocenioną bronią w walce z anemią. Co więcej, bób skutecznie obniża poziom cukru we krwi i zapobiega zakwaszeniu organizmu. Dlatego warto wiedzieć, jak ugotować bób i co przygotować z bobu. Poznaj 4 sprawdzone przepisy!

Sałatka z bobem i miętą – przepis

Składniki:

  • 200 g ugotowanego bobu,
  • 2 dymki,
  • mała puszka zielonego groszku (niekoniecznie),
  • garść świeżych liści mięty,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • 3 łyżki oliwy,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Bób obierz. Dymkę obierz, opłucz i pokrój w kawałki. Groszek konserwowy osącz (2-3 łyżki zalewy możesz odłożyć). Bób, dymkę i groszek ułóż w salaterce. Oliwę wymieszaj z zalewą z groszku. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Sosem polej sałatkę. Posyp obficie miętą. Udekoruj gałązkami szczypiorku (możesz też szczypiorek posiekać i po prostu posypać nim danie).

Nasze rady
W sałatce wystarczy sam bób. A jeśli chcesz, by danie było bardziej sycące, posyp je dodatkowo podsmażonymi kawałkami boczku.

Sałatka z bobem i kurczakiem – przepis

Składniki:

  • 250 g ugotowanego bobu,
  • 150 g ugotowanego zielonego groszku,
  • 2 upieczone piersi kurczaka,
  • papryczka chili,
  • kilka listków sałaty rzymskiej,
  • 150 g sera feta,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy, pieprz,
  • sok z cytryny,
  • 2-3 łyżeczki tapenady ze słoika

Sposób przygotowania:

Bób obierz. Ser potnij w kostkę, kurczaka w grube plastry. Papryczkę rozetnij, opłucz z pestek, pokrój w cienkie krążki. Sałatę opłucz, porwij na kawałki. Ułóż w misce. Dodaj  bób, groszek i przepuszczony przez praskę czosnek. Skrop sokiem z cytryny. Delikatnie wymieszaj. Posyp serem. Całość polej oliwą. Na wierzchu sałatki ułóż kurczaka i na każdym kawałku połóż odrobinę tapenady i krążki papryki.

Bób z ziemniakami i kalafiorem – przepis

Składniki:

  • pieczony kalafior,
  • 4 ugotowane ziemniaki,
  • 250 ugotowanego bobu,
  • dymka,
  • 2-3 łyżki oliwy smakowej (np. bazyliowej lub z pestek dyni),
  • kwaśna śmietana,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Różyczki kalafiora rozłóż na talerzu. Obok ułóż pokrojone w plasterki ziemniaki (można je wcześniej podsmażyć) i obrany bób. Całość posyp pokrojoną w plasterki dymką i skrop oliwą. Oprósz solą i pieprzem. Podawaj z kwaśną śmietaną.

Makaron z bobem – przepis

Składniki:

  • 300 g makaronu rurek,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 200 g ugotowanego bobu,
  • 150 g ugotowanego zielonego groszku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól,
  • pieprz, 
  • tarty parmezan.

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj w dużej ilości osolonego wrzątku. Odcedź. Przełóż do dużej miski. Wymieszaj z oliwą i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Gdy makaron przestygnie dodaj do niego obrany bób i zielony groszek. Delikatnie wymieszaj. Oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Posyp parmezanem.

Nasza rada
Smak tej sałatki dodatkowo wzbogacisz posiekanymi orzechami np. włoskimi.