Bób to jedno z najstarszych warzyw strączkowych – uprawiany od ponad 5 tys. lat, znany był już starożytnym Grekom, Rzymianom i Egipcjanom. Te niewielkie ziarenka są źródłem witamin i minerałów, ale przede wszystkim roślinnego białka. Bób wspomaga regenerację naczyń krwionośnych i, co szczególnie ważne dla osób starszych, obniża poziom złego cholesterolu, a stymuluje wzrost dobrego. Ponadto bób jest bogaty w błonnik, magnez i żelazo, dlatego jest nieocenioną bronią w walce z anemią. Co więcej, bób skutecznie obniża poziom cukru we krwi i zapobiega zakwaszeniu organizmu. Dlatego warto wiedzieć, jak ugotować bób i co przygotować z bobu. Poznaj 4 sprawdzone przepisy!
Sałatka z bobem i miętą – przepis
Składniki:
- 200 g ugotowanego bobu,
- 2 dymki,
- mała puszka zielonego groszku (niekoniecznie),
- garść świeżych liści mięty,
- 1/2 pęczka szczypiorku,
- 3 łyżki oliwy,
- sok z cytryny,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Bób obierz. Dymkę obierz, opłucz i pokrój w kawałki. Groszek konserwowy osącz (2-3 łyżki zalewy możesz odłożyć). Bób, dymkę i groszek ułóż w salaterce. Oliwę wymieszaj z zalewą z groszku. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Sosem polej sałatkę. Posyp obficie miętą. Udekoruj gałązkami szczypiorku (możesz też szczypiorek posiekać i po prostu posypać nim danie).
Nasze rady
W sałatce wystarczy sam bób. A jeśli chcesz, by danie było bardziej sycące, posyp je dodatkowo podsmażonymi kawałkami boczku.
Sałatka z bobem i kurczakiem – przepis
Składniki:
- 250 g ugotowanego bobu,
- 150 g ugotowanego zielonego groszku,
- 2 upieczone piersi kurczaka,
- papryczka chili,
- kilka listków sałaty rzymskiej,
- 150 g sera feta,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki oliwy, pieprz,
- sok z cytryny,
- 2-3 łyżeczki tapenady ze słoika
Sposób przygotowania:
Bób obierz. Ser potnij w kostkę, kurczaka w grube plastry. Papryczkę rozetnij, opłucz z pestek, pokrój w cienkie krążki. Sałatę opłucz, porwij na kawałki. Ułóż w misce. Dodaj bób, groszek i przepuszczony przez praskę czosnek. Skrop sokiem z cytryny. Delikatnie wymieszaj. Posyp serem. Całość polej oliwą. Na wierzchu sałatki ułóż kurczaka i na każdym kawałku połóż odrobinę tapenady i krążki papryki.
Bób z ziemniakami i kalafiorem – przepis
Składniki:
- pieczony kalafior,
- 4 ugotowane ziemniaki,
- 250 ugotowanego bobu,
- dymka,
- 2-3 łyżki oliwy smakowej (np. bazyliowej lub z pestek dyni),
- kwaśna śmietana,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Różyczki kalafiora rozłóż na talerzu. Obok ułóż pokrojone w plasterki ziemniaki (można je wcześniej podsmażyć) i obrany bób. Całość posyp pokrojoną w plasterki dymką i skrop oliwą. Oprósz solą i pieprzem. Podawaj z kwaśną śmietaną.
Makaron z bobem – przepis
Składniki:
- 300 g makaronu rurek,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 200 g ugotowanego bobu,
- 150 g ugotowanego zielonego groszku,
- 2 łyżki oliwy,
- sól,
- pieprz,
- tarty parmezan.
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj w dużej ilości osolonego wrzątku. Odcedź. Przełóż do dużej miski. Wymieszaj z oliwą i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Gdy makaron przestygnie dodaj do niego obrany bób i zielony groszek. Delikatnie wymieszaj. Oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Posyp parmezanem.
Nasza rada
Smak tej sałatki dodatkowo wzbogacisz posiekanymi orzechami np. włoskimi.