Sałatka tabbouleh z granatem i orzechami

Przepis na pyszną bliskowschodnią sałatkę z granatem i orzechami znalazł się w kolekcji „Kuchnia Bliskiego Wschodu. Dania Samar Khanafer”, dostępnej na Cookidoo – platformie z przepisami na Thermomix®

Sałatki

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 199 głosów)

Składniki:

  • 60 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 30 g natki pietruszki, tylko liście
  • 20 - 40 g liści mięty, świeżych
  • 250 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 100 g kaszy bulgur
  • 50 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 350 g pomidorów, pokrojonych w ok. 1 cm kostkę
  • 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 15 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 4 łyżki pestek granatu, do dekoracji

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej orzechy.
  • 2. Rozgrzać suchą patelnię. Przełożyć na nią odważone orzechy, uprażyć, odstawić.
  • 3. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki i miętę, rozdrobnić 3-4 s/obr. 8. Przełożyć do miski, odstawić.
  • 4. Do naczynia miksującego wsypać uprażone orzechy, rozdrobnić 2-3 s/obr. 5. Przełożyć do miski, w której znajdują się rozdrobnione zioła.
  • 5. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1 łyżeczki soli, oliwę i kaszę bulgur, gotować 8-10 min/100°C/ /obr. 0.5. Ugotowaną kaszę w razie potrzeby odcedzić przez koszyczek, przełożyć do miski z rozdrobnionymi wcześniej ziołami i orzechami, odstawić.
  • 6. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 4 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  • 7. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z sałatką, odważyć do niej pomidory, odstawić.
  • 8. Do miski z sałatką dodać rozdrobnioną cebulę, do miski z sałatką dodać sok z cytryny, sok z pomarańczy, 1 łyżeczki soli i pieprz, dokładnie wymieszać. Udekorować pestkami granatu.
  • 9. Sałatkę tabbouleh z granatem i orzechami podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Porady

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX: 1 Rozgrzać suchą patelnię. Przełożyć na nią odważone orzechy, uprażyć, odstawić. 2 Do blendera włożyć natkę pietruszki i miętę, rozdrobnić. Przełożyć do miski, odstawić. 3 Uprażone na patelni orzechy rozdrobnić. Przełożyć do miski, w której znajdują się rozdrobnione zioła. 4 Do garnka wlać wodę, dodać 1 łyżeczki soli, oliwę i kaszę bulgur, gotować według wskazówek na opakowaniu. Ugotowaną kaszę w razie potrzeby odcedzić, przełożyć do miski z rozdrobnionymi wcześniej ziołami i orzechami, odstawić. 5 Do blendera włożyć cebulę, rozdrobnić. 6 Do miski z sałatką dodać rozdrobnioną cebulę, pomidory, sok z cytryny, sok z pomarańczy, 1 łyżeczki soli i pieprz, dokładnie wymieszać. Udekorować pestkami granatu. 7 Sałatkę tabbouleh z granatem i orzechami podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy