Sałatka śledziowa z jajem

świetnie smakuje i ładnie wygląda

Sałatkisałatka śledziowaPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.56 z 148 głosów)

Składniki:

  • 2 śledzie marynowane w zalewie octowej
  • 1 cebula czerwona
  • 1/2 strąka czerwonej papryki
  • 1/2 jabłka deserowego o czerwonej skórce
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • do smaku: sól
  • pieprz ziołowy
  • papryka czerwona mielona
  • 1/2 opakowania serka Twój smak Piątnica ze szczypiorkiem
  • 4 łyżki śmietany 18% Piątnica
  • po kilka gałązek natki pietruszki i koperku
  • do przybrania: jajka na twardo
  • sałata
  • zielenina

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Śledzie obrałam ze skóry i osuszyłam na ręczniku papierowym. Pokroiłam w kostkę. Dodałam pokrojoną w kostkę paprykę i posiekaną zieleniną. Cebulę pokroiłam w drobną kosteczkę
  • tak samo jabłko razem ze skórką
  • skropiłam je sokiem z cytryny
  • wymieszałam i po chwili dodałam do sałatki. Serek wymieszałam ze śmietaną
  • doprawiłam solą
  • pieprzem i papryką
  • wlałam do sałatki i wymieszałam.
  • Jajka obrałam ze skorupek i przekroiłam na połówki takim nożykiem z ostrzem w kształcie litery V.
  • Miseczkę wyłożyłam folią spożywczą
  • przełożyłam sałatkę lekko ją ugniatając. Na talerzu położyła
  • liście sałaty. Sałatkę wyłożyłam przykładając miskę do talerza
  • odwracając ją do góry dnem - folia przytrzyma ją i bez problemu zdejmiemy miskę a potem usuniemy folię. Dookoła ułożyłam połówki jajek każde oprószając mielona papryką. Jeszcze kilka listków zieleniny i gotowe!
  • Paprykę świeżą można z powodzeniem zastąpić marynowaną - ta ka wersja jest nawet lepsza

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy