Sałatka śledziowa z cykorią

Kolejny pomysł na wykorzystanie cykorii

Dodany przez:

Sałatka śledziowa z cykorią

Z rybami i owocami morza

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 podwójne płaty śledziowe w occie
  • 3 średnie cykorie
  • 2 średnie jabłka
  • 1 średnia cebula
  • 1 pomidor (sredni lub duzy)
  • 2-3 łyzki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki majonezu
  • 1łyżka musztardy z całymi ziarenkami gorczycy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Cykorie oczyścić, odciąc stopkę, przekroić wzdłuż na pół, wyciąć głąb (jest gorzki) i pokroić każdą połówkę w plasterki (ok 1/2 cm szerokości).
  2. Cebulę obrać i drobno posiekać. Jabłka obrać, usunąc gniazda nasienne i pokroic w drobna kostkę. Pomidora pokroić w grubą kostkę (można go przedtem obrać ze skórki).
  3. Do cykorii dodać cebulę, jabłka, pomidora oraz natke pietruszki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać.
  4. Płaty śledziowe rozciąć wzdłuż, pokroić w poprzek w paski (ok 1cm szerokości). Ułożyć na przygotowanych wcześniej warzywach.
  5. Majonez wymieszac z musztardą. Przygotowanym sosem polać sałatkę. Odstawić na 15-20 minut zeby się "przegryzło".
  6. Jeśli ktoś tak lubi to może wymieszać wszystkie składniki razem.
ryby warzywa sałatka kolacja majonez sledz Jabłko cykoria
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze