Smażony ryż z porami i grzybami mun

Smażony ryż w wersji przyjemnie rozgrzewającej - z porami i grzybami mun.

Dodany przez:

Dania główne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 szklanki jaśminowego ryżu
  • łyżka masła
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego
  • łyżka obranego i pokrojonego w drobną kostkę świeżego imbiru
  • łyżka drobno posiekanego czosnku
  • 2 nieduże pory
  • 15 dag drobno posiekanej kapusty białej, najlepiej zielonych liści
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 10 grzybów mun
  • 2 łyżki dyniowych pestek
  • łyżka płaska uprażonego sezamu
  • łyżeczka płaska brązowego cukru
  • 5–6 łyżek sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki oleju sezamowego

Przygotowanie

  1. Ryż zalewamy zimną wodą, dokładnie płuczemy, odcedzamy i zmieniamy wodę – powtarzamy to 3-krotnie. Wtedy zalewamy ryż wodą mineralną niegazowaną i zostawiamy na 30 min. Odcedzamy, przekładamy do garnka (koniecznie z grubnym dnem!), zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy masło, przykrywamy i zostawiamy na średnim ogniu na 10 min – nie odkrywamy, nie mieszamy. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jeszcze 10 min. Po zdjęciu z ognia, ryż lekko wzruszamy widelcem i zostawiamy pod przykryciem do wystygnięcia.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy, dorzucamy imbir i czosnek, prażymy na brązowo. Odcedzamy na sicie, zachowując tłuszcz. Zielone części porów kroimy w cienkie plasterki. Odcedzony aromatyczny olej ponownie wlewamy na patelnię, rozgrzewamy, wrzucamy posiekaną kapustę i pora. Smażymy 5–8 min, mieszając drewnianą łyżką; na koniec dodajemy ocet ryżowy.
  3. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem z odrobiną soli, po 15 min odcedzamy, kroimy w cienkie paseczki. Do ugotowanego ryżu dodajemy zawartość patelni, pestki, sezam, cukier, grzyby, sos sojowy, olej sezamowy. Całość delikatnie mieszamy i przed podaniem szybko obsmażamy, najlepiej na natłuszczonym woku (jeśli mamy zwykłą patelnię, maksymalnie rozgrzewamy i podsmażamy partiami). Przed podaniem obsypujemy uprażonym czosnkiem lub mieszamy z nim.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017

Wskazówki

Zostawiony na noc, ryż nabierze smaku od dodatków. Następnego dnia można do niego dołożyć – do wyboru: kawałki upieczonego kurczaka, kiełki sojowe, ostrą papryczkę, podsmażone kostki tofu, grubo posiekane orzechy nerkowca lub ziemne, zrumienione jajko sadzone albo usmażone krewetki. Jeśli podoba nam się idea tego dania, ale nie pasuje ryż, nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać orientalny makaron, np. chow mein.

Zobacz też: grzybowy gulasz z pęczakiem

obiad ryż por grzyby mun smażony ryż
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze