Ryba po bałkańsku

Ryba z papryką to coś przepysznego. Przygotujcie ją po bałkańsku, a zapewniamy, że po obiedzie talerze będą puste!

ryba

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 191 głosów)

Składniki:

  • pstrąg (ok. 1 kg)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 strąki czerwonej papryki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • pęczek natki pietruszki
  • kostka bulionowa warzywna
  • 3 łyżki oleju

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Rybę myjemy, patroszymy, przecinamy na pół, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Papryki myjemy, oczyszczamy, kroimy w paseczki. Cebule i czosnek obieramy, kroimy w krążki. Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki. Natkę myjemy, osuszamy, kilka gałązek odkładamy, resztę siekamy.
  • Kostkę bulionową rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku, dodajemy olej, mieszamy, wlewamy do brytfanny. Rybę i warzywa układamy w brytfannie, posypujemy natką. Wstawiamy na 40 min, do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Przed podaniem posypujemy świeżą natką.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017

Porady

Zobacz też: ryba ze szpinakiem w sosie serowym

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy