Babeczki Red Velvet

Babeczki Red Velvet pieczone przez Candice z RPA. Te babeczki z ciasta o zachwycającym czerwonym odcieniu są popularne w piekarniach na całym świecie, ale równie łatwo można je wykonać w domu.

Dodany przez:

Babeczki Red Velvet

Muffiny i babeczki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 2 z 1 głosów)

Składniki

  • Składniki
  • Na babeczki:
  • 180g Kostki margaryny do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 400g (2 1/2 kubka) mąki pszennej uniwersalnej
  • 315g (1 1/2 kubka) drobnego cukru
  • Czerwony barwnik spożywczy
  • 2 łyżeczki kakao w proszku
  • 250ml (1 kubek) maślanki/naturalnego jogurtu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Na lukier:
  • 250ml (1 filiżanka) mleka
  • 55g (1/3 kubka) mąki pszennej uniwersalnej
  • 250g (1 filiżanka) kostki margaryny do pieczenia
  • 210g (1 filiżanka) cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
  • Około 125ml mleka/śmietanki

Przygotowanie

  1. Sprzęt
  2. Forma na 12 babeczek
  3. Sposób przygotowania
  4. Ciasto:
  5. 1. Rozgrzać piekarnik do 180°C/350°F/st. gazowy 4. Formę do babeczek nasmarować obficie tłuszczem i posypać mąką lub użyć papilotek.
  6. 2. Utrzeć margarynę Kasię z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka i miksować jeszcze przez minutę. Wymieszać z aromatem waniliowym.
  7. 3. W osobnej misce dokładnie wymieszać kakao i barwnik spożywczy z 2 łyżeczkami wody. Zmiksować z masą.
  8. 4. Odmierzyć mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na przemian dodając mąkę i maślankę/jogurt miksować na niskich lub średnich obrotach.
  9. 5. Przełożyć masę do foremek i piec przez 20-25 minut.
  10. 6. Po upieczeniu pozostawić na drucianej podstawce do wystygnięcia przed lukrowaniem.
  11. Lukier:
  12. 1. Wymieszać w rondlu mleko z mąką, a następnie ostrożnie doprowadzić do wrzenia stale mieszając, aż zgęstnieje. Schłodzić w lodówce.
  13. 2. Zmiksować margarynę Kasię, cukier i aromat waniliowy. Po trochu dodawać mieszaninę mleka z mąką (przygotować ją wcześniej, aby miała czas ostygnąć). Dokładnie zmiksować dodając mleko lub śmietankę, według potrzeby, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Polukrować babeczki od góry.
  14. Porada
  15. Babeczki równie dobrze smakują z lukrem z serka śmietankowego. Wystarczy zmiksować 55g kostki do pieczenia Kasia, 300g cukru pudru i 125g serka śmietankowego.
deser Muffinki babeczki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze