Zupa meksykańska

Dla podkręcenia smaku, zupę warto przyprawić szczyp-tą brązowego cukru, sokiem z limonki i mielonym kuminem. Jest jeszcze jeden trik, którego warto spróbować: do duszenia pokrojonych papryk z fasolą i pomidorami można dodać kostkę gorzkiej czekolady, ale takiej naprawdę gorzkiej, o zawartości kakao min. 72%. Niesamowicie wzbogaca smak, zwłaszcza pomidorów.

Dodany przez:

Zupa meksykańska

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • 2 łyżki oliwy
  • czerwona cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 2 papryczki jalapeño
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 puszki czerwonej fasoli
  • 1 l bulionu mięsnego
  • puszka pomidorów pelati
  • 50 ml brandy
  • sól
  • pieprz
  • ostra mielona papryka
  • kwaśna gęsta śmietana
  • garść startego sera cheddar
  • kilka gałązek kolendry

Przygotowanie

  1. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę oraz pocięte w paski papryki i krążki oczyszczonych z pestek jalapeño. Kiedy zmiękną, dokładamy posiekany czosnek, podsmażamy razem
  2. ok. 1 min. Fasolkę wykładamy na sitko i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Osączamy, dodajemy na patelnię razem z bulionem i pomidorami z zalewą, gotujemy ok. 30 min. Dolewamy brandy, przyprawiamy solą,
  3. pieprzem i mieloną papryką. Rozlewamy, na każdej porcji kładziemy po łyżce śmietany, posypujemy startym serem oraz kolendrą. Dla podkręcenia smaku, zupę warto przyprawić szczyptą brązowego cukru, sokiem
  4. z limonki i mielonym kuminem. Jest jeszcze jeden trik, którego warto spróbować: do duszenia pokrojonych papryk z fasolą i pomidorami można dodać kostkę gorzkiej czekolady, ale takiej naprawdę gorzkiej, o zawartości kakao min. 72%. Niesamowicie wzbogaca smak, zwłaszcza pomidorów.
zupa zupa meksykańska zupa z fasolą
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy