Zupa meksykańska

Zupka bardzo pikantna.

Zupydania mięsnesos meksykański

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 184 głosów)

Składniki:

  • 0,5 kg-mięso mielone
  • 0,5 kg-pieczarek pokrojonych w paski
  • 2-papryki słodkie
  • 2-słoiki sosu meksykańskiego
  • 2-puszki fasoli czerwonej
  • wegeta
  • pieprz
  • papryka ostra
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • 1-marchewka pokrojona w kostkę
  • 1-pietruszka pokrojona w kostkę
  • 0,5-selera pokrojonego w kostkę
  • 0,5 pora pokrojonego w piórka
  • 1-łyżka masła
  • 1-cebula pokrojona w kostkę
  • sól
  • 0,5 szkl-kasza manna
  • 2-łyżki mąki
  • 3,5 l wody
  • natka pietruszki posiekana do dekoracji.

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Wlać wodę do garnka i włożyć warzywa, gotować.
  • Na maśle podsmażyć pieczarki z cebulą, dodać do wywaru warzywnego i gotować ok. 1 godz. dodać wegetę, pieprz, paprykę, liście, ziele angielskie i majeranek.
  • Następnie przygotować mięso mielone.
  • Mięso wymieszać z wegetą, solą i pieprzem, dodać kaszę manną, starannie wyrobić.
  • Z mięsa formować małe kuleczki i wrzucać na wywar, gotować 5 minut.
  • Papryki pokroić w kostkę, dodać do wywaru, potem odsączoną fasolę, sos meksykański.
  • Przyprawić do smaku przyprawami.
  • Jeżeli zupa będzie za rzadka, zaciągnąć ją 2 łyżkami mąki, rozrobionej z wodą i gotować jeszcze 5 minut.
  • Podawać na gorąco, posypać natką pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy