Pstrąg w liściach pora - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Pstrągi umyć, osuszyć, natrzeć w środku i na zewnątrz przyprawą do ryb. Skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, odstawić do lodówki na 30 minut.
Seler opłukać, oczyścić z włókien, pokroić na plasterki. Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Dodać seler naciowy i jabłka.
Poddusić razem 3–4 minuty, mieszając. Oprószyć ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Por oczyścić, odciąć piętkę, zdjąć kolejno największe liście, dokładnie opłukać. Blanszować około 3 minut w osolonym wrzątku, odcedzić, przelać na sicie zimną wodą, osączyć.
Pstrągi napełnić farszem. Zawinąć na przemian w liście pora i paseczki wędzonego boczku. Posmarować olejem, posypać przyprawą do ryb, ułożyć na tacce do grillowania. Piec po 12 minut z każdej strony (w połowie grillowania pstrągi obrócić i posmarować olejem).
Komentarze