Pstrąg w liściach pora

Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Grillowanie: 25 minut
Porcja: 385 kcal

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Czas przygotowania:
15min.
Kalorie:
385 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 185 głosów)

Składniki:

  • 4 sprawione pstrągi (po 30 dag)
  • łyżeczka Przyprawy do ryb PRYMAT
  • por
  • 2 kwaskowate jabłka
  • 3 łodygi selera naciowego
  • cebula
  • 10 dag plastrów wędzonego boczku
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Pstrąg w liściach pora - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pstrągi umyć, osuszyć, natrzeć w środku i na zewnątrz przyprawą do ryb. Skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, odstawić do lodówki na 30 minut.
  • Seler opłukać, oczyścić z włókien, pokroić na plasterki. Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki.
  • Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Dodać seler naciowy i jabłka.
  • Poddusić razem 3–4 minuty, mieszając. Oprószyć ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Por oczyścić, odciąć piętkę, zdjąć kolejno największe liście, dokładnie opłukać. Blanszować około 3 minut w osolonym wrzątku, odcedzić, przelać na sicie zimną wodą, osączyć.
  • Pstrągi napełnić farszem. Zawinąć na przemian w liście pora i paseczki wędzonego boczku. Posmarować olejem, posypać przyprawą do ryb, ułożyć na tacce do grillowania. Piec po 12 minut z każdej strony (w połowie grillowania pstrągi obrócić i posmarować olejem).

Kalorie: 385


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy