Powidła śliwkowe

Domowe powidła śliwkowe z tym przepisem udadzą się każdemu. Wybieramy śliwki węgierki - będą najlepsze na przetwory. Gotowe powidła śliwkowe podajemy do gofrów, chałki lub przekładamy nimi ciasta.

Przetworypowidła

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.16 z 198 głosów)

Składniki:

  • 75 dag śliwek węgierek bez pestek
  • Cukier żelujący 3:1
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych
  • 75 ml czerwonego półwytrawnego wina

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Śliwki przebrać
  • opłukać
  • osączyć
  • przekroić na pół
  • usunąć pestki
  • odważyć 75 dag owoców
  • przełożyć do rondla.
  • Wsypać cukier żelujący
  • cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia
  • gotować na małym ogniu mieszając 10-15 minut.
  • Owoce przestudzić. Wlać wino
  • zmiksować. Śliwki ponownie zagotować mieszając
  • wsypać płatki migdałowe
  • wymieszać.
  • Gorące powidła śliwkowe nałożyć po brzegi do wyparzonych słoików. Słoiki zamknąć
  • odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy