Powidła śliwkowe

Domowe powidła śliwkowe z tym przepisem udadzą się każdemu. Wybieramy śliwki węgierki - będą najlepsze na przetwory. Gotowe powidła śliwkowe podajemy do gofrów, chałki lub przekładamy nimi ciasta.

Dodany przez:

Powidła śliwkowe

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 3.1 z 41 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 75 dag śliwek węgierek bez pestek
  • Cukier żelujący 3:1
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych
  • 75 ml czerwonego półwytrawnego wina

Przygotowanie

  1. Śliwki przebrać, opłukać, osączyć, przekroić na pół, usunąć pestki, odważyć 75 dag owoców, przełożyć do rondla.
  2. Wsypać cukier żelujący, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu mieszając 10-15 minut.
  3. Owoce przestudzić. Wlać wino, zmiksować. Śliwki ponownie zagotować mieszając, wsypać płatki migdałowe, wymieszać.
  4. Gorące powidła śliwkowe nałożyć po brzegi do wyparzonych słoików. Słoiki zamknąć, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
przetwory powidła śliwki węgierki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze