Pomarańczowe kruche gwiazdki

Pomarańczowe kruche gwiazdki to idealny przepis dla stawiających pierwsze kroki w domowym cukiernictwie. Takie ciasteczka to świetny pomysł na słodkie prezenty. Spróbujcie pomarańczowych kruchych gwiazdek. 

kruche ciasteczka

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 165 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Przesianą mąkę z miękkim masłem, kwaśną śmietaną, skórką pomarańczową i szczyptą soli zarabiamy mikserem na jednolitą masę. Owijamy w folię i wstawiamy na 1 godz. do lodówki. Żółtka mieszamy z 2 łyżkami wody, odstawiamy.
  • 2.Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2–3 mm, w kilku porcjach, na lekko posypanej mąką powierzchni roboczej. Za pomocą foremki do ciastek (o średnicy ok. 5 cm) wycinamy blisko siebie gwiazdy i układamy na arkuszach papieru do pieczenia. Resztki z wycinania ponownie zagniatamy, wałkujemy i wycinamy ciasteczka tak długo, aż będzie to możliwe
  • 3.Ciastka delikatnie smarujemy żółtkami z wodą i połowę z nich posypujemy perłami cukru. Wszystkie pieczemy przez 15 min w gorącym piekarniku o temp. 190°C. Konfiturę pomarańczową rozprowadzamy w małych porcjach na nieudekorowanych gwiazdach i przykrywamy udekorowanymi. Pozostawiamy do wyschnięcia w temperaturze pokojowej przez 1 godzinę.

Porady

W przepisie poleca się konfiturę pomarańczową zamiast marmolady.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy