poledwiczka_ze_szpinakiem_i_mozzarella

Polędwiczka ze szpinakiem i mozzarellą

Ocena:

4.4 (153)

  • 2 godz. 30 min.
  • dla 4 osób
Polędwiczki smakuja wybornie,są mięciutkie,soczyste,z tym farszem to po prostu niebo w gębie :)

Składniki:

  • 500g polędwiczki wieprzowej
  • olej rzepakowy
  • 1 kulka sera mozzarelli
  • szpinak 200g
  • 1 duży ząbek czosnku
  • masło 2 czubate łyżki
  • drobno posiekana natka pietruszki mała garść
  • Przyprawy na marynatę wg.uznania:
  • marynata staropolska,papryka słodka mielona,pieprz,sól morska ziołowa,świeży tymianek (listki),olej

Polędwiczka ze szpinakiem i mozzarellą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Polędwiczkę umyć,osuszyć i pozbyć się błonek. Pokroić w plastry pod lekkim ukosem,następnie delikatnie rozbić przez folię tłuczkiem.
  • Do naczynia dodać wszystkie przyprawy na marynatę + olej i wymieszać.
  • Następnie każdy plaster mięsa natrzeć nią z obu stron.Ułożyć jeden na drugim,zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 2h.
  • Na patelni rozpuścić masło,dodać szpinak i drobno posiekany czosnek,lekko posolić i smażyć do odparowania płynu/odstawić.
  • Po 2 godzinach wyjąć mięso i na mocno rozgrzanym oleju przesmażyć z obu stron.
  • Następnie przełożyć na wysmarowaną olejem blaszkę i nakładać na każdy plaster mięsa po porcji farszu.Na farsz poukładać pokrojone plastry sera,posypać natką pietruszki,przykryc folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut. po tym czasie odkryć ,lekko zapiec i gotowe.Podajemy od razu po przygotowaniu . . .
  • Smacznego . .
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne