Polędwiczka faszerowana

Polędwica z farszem . pyszna na kazdą okazję

dodany przez: luna19 luna19

dania mięsne polędwica przekąski

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.41 z 192 głosów)

Składniki:

  • 1 spora polędwiczka (słodka)
  • marynata
  • pół cytryny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka miodu
  • przyprawa Gyros lub inna do pieczonych mięs
  • Farsz
  • 0,5 kg mięsa mielonego cielęcego (niekoniecznie)
  • 1 ząbek czosnku
  • sol, pieprz,
  • przyprawa do mięsa mielonego KAMIS
  • 6-7 dkg rodzynek
  • 1 jajko
  • bułka tarta 2-3 łyżki
  • w zależności od gęstości mięsa

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Polędwiczka faszerowana - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wycisnąć sok z cytryny, skórkę sparzyć i drobno pokroić, dodać resztę składników i wymieszac..w marynatę włożyć polędwiczkę i zmoczyć z każdej strony...
  • odstawić na dobę
  • Wymieszać i wyrobić wszystkie składniki
  • Przygotować polędwiczkę; wyjąć z marynaty oczyścić ze skórek z cytryny
  • położyć i nacinając wzdłuż ostrym nożem ciąć dookoła tak by wyszedł nam jak najwiekszy jednolity płat mięsa .. Nałożyć nasze nadzienie i najpierw spiąć wykałaczkami a potem zesznurować sznureczkiem
  • tak by brzegi mięsa były dociśnięte do siebie (pamiętajmy jednak że polędwiczka to delikatne mięso i nie możemy mocno dociskać żeby nie przeciąć sznureczkiem?
  • zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika
  • pieczemy w temp 200° ok 45 min wyjmujemy, rozrywamy folię i pieczemy jeszcze aż mięso nabierze rumianego koloru ... ok 20-30 min
  • dopiero po wystudzeniu delikatnie wyjmujemy najpierw wykałaczki a potem odklejamy sznureczek
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy