Polędwiczka faszerowana - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Wycisnąć sok z cytryny, skórkę sparzyć i drobno pokroić, dodać resztę składników i wymieszac..w marynatę włożyć polędwiczkę i zmoczyć z każdej strony...
odstawić na dobę
Wymieszać i wyrobić wszystkie składniki
Przygotować polędwiczkę; wyjąć z marynaty oczyścić ze skórek z cytryny
położyć i nacinając wzdłuż ostrym nożem ciąć dookoła tak by wyszedł nam jak najwiekszy jednolity płat mięsa .. Nałożyć nasze nadzienie i najpierw spiąć wykałaczkami a potem zesznurować sznureczkiem
tak by brzegi mięsa były dociśnięte do siebie (pamiętajmy jednak że polędwiczka to delikatne mięso i nie możemy mocno dociskać żeby nie przeciąć sznureczkiem?
zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika
pieczemy w temp 200° ok 45 min wyjmujemy, rozrywamy folię i pieczemy jeszcze aż mięso nabierze rumianego koloru ... ok 20-30 min
dopiero po wystudzeniu delikatnie wyjmujemy najpierw wykałaczki a potem odklejamy sznureczek
Komentarze