Włoska sałatka z bobu, groszku i ciecierzycy

Młode strączki to doskonała propozycja na sałatkę we włoskim stylu. Groszek, bób, ciecierzyca - takie trio razem z parmezanem będzie smakować doskonale.

Sałatki

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 167 głosów)

Kroki wykonania:

  • pomidory-krojone-fot.iStock (1)1.Ugotowany wcześniej i wyłuskany bób, zblanszowany młody zielony groszek, ugotowany al dente makaron fregola i ugotowaną cieciorkę i garść rukoli mieszamy w salaterce z dodatkiem 2–3 łyżek oliwy. Słodkie, mięsisty pomidory świeże sparzamy, zdejmujemy skórkę, usuwamy pestki, miąższ kroimy w kostkę. Pomidory suszone kroimy w paski, razem ze świeżymi dokładamy do salaterki.
  • tarty-ser-parmezan-fot.iStock-min (1)2.Wszystkie składniki mieszamy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami, ewentualnie dolewamy oliwy. Całość obficie posypujemy płatkami parmezanu. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.

Porady

Zobacz też: Zupa włoska fasolowa

Włoska sałatka z bobu, groszku i ciecierzycy używa w przepisie makaronu fregola. Pochodzi on z Sardynii i wytwarzany jest z semoliny. Może mieć różne rozmiary, choć okrągły kształt kulek pozostaje niezmienny. Ciekawostką jest, że makaron fregola jest opiekany, a następnie gotowany.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy