Placek z kiełbasą po węgiersku

Przepyszny placek z kiełbasą w pomidorach. Spóbujesz i zakochasz się!

Naleśniki

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.42 z 186 głosów)

Składniki:

  • Placek ziemniaczany:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków
  • Kiełbasa po węgiersku:
  • 2-3 pęta kiełbasy (np. podwawelskiej)
  • 2 papryki czerwone
  • koncentrat pomidorowy
  • 1-2 cebule
  • papryka w proszku (słodka-ostra, jak kto woli)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Umyć, obrać ziemniaki. Zetrzeć je na tarce na drobnych oczkach. Dodać jajko i przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek. Jeśli ziemniaki puszczą zbyt wiele soku, podsypać bułką tartą. Dobrze doprawić solą i pieprzem. Wsypać ok. 1 płaskiej łyżeczki przyprawy do ziemniaków. Usmażyć jak placki ziemniaczane, ale większe i grubsze. Prawie jak wielkość patelni. Z kiełbasy ściągnąć skórkę. Pokroić w kostkę. Tak pokrojoną przełożyć do naczynia. Ja robię bez tłuszczu, gdyż kiełbasa pod wpływem goraca sama go puści, dzięki czemu końcowy sos jest bardziej aromatyczny. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić w kostkę. To samo zrobić z cebulą i dodać oba warzywa do kiełbasy. Podlać wodą (ok. 3/4 szklanki). Gdy wszystko zmięknie, dodać koncentrat (kilka łyżeczek), tak aby wszystko się zaczerwieniło i zgęstniało jak sos. Gdy wszystko jest gotowe układać kiełbasę wewnątrz placka i składać jak tortillę. Należy pamiętać, aby tak rozłożyć sobie czas i pracę, żeby placki nam nie ostygły. Gdy będziemy składać zimne placki jest większa szansa, że mogą się złamać, dlatego lepiej to robić na ciepło.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy