Ciasto drożdżowe z cynamonem najlepiej smakuje świeże, dosłownie chwilę po wyjęciu z piekarnika. Co prawda ciężko je wtedy pokroić w ładne plasterki, ale można je odrywać, co sprawia dużo frajdy szczególnie małym amatorom słodkości. Jeśli wieczorem spodziewacie się gości i macie chwilę wolnego czasu, dobrym pomysłem będzie przygotowanie placka drożdżowego z cynamonem. Już od progu przywita wchodzących swoją aromatyczną wonią. Idealnie smakuje w wolny dzień do niespiesznej kawy i jest łatwy do wykonania.
iStock
(średnia 4.54 z 189 głosów)
Rozczyn drożdżowy: lekko podgrzewamy mleko, aby było ciepłe, ale nie gorące. Dodajemy rozkruszone drożdże, 5 g cukru szczyptę soli. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut.
Przygotowanie masła: należy je roztopić i pozostawić do wystygnięcia. Może być lekko ciepłe, ale nie gorące.
Wyrabianie ciasta: do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, cukier i rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ręcznie lub przy użyciu miksera z hakiem. Po 5 minutach ugniatania ciasta dodajemy 50 ml roztopionego masła i wyrabiamy dalej, aż masa będzie elastyczna. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30–60 minut.
Wykładanie ciasta: przekładamy je na wysypaną mąką stolnicę. Lekko rozwałkowujemy na placek w kształcie prostokąta o wymiarach 30×60 cm i grubości 1 cm. Smarujemy masłem – ok. 20 ml zostawiamy na później. W osobnej miseczce mieszamy cynamon z cukrem trzcinowym i posypujemy placek.
Układanie w blasze: przygotowujemy blachę keksówkę – idealna będzie o długości 30 cm. Wykładamy ją papierem do pieczenia. Ciasto drożdżowe z cynamonem jeszcze na stolnicy kroimy na 6 podłużnych pasów. Każdy z nich zwijamy i układamy w keksówce jeden za drugim.
Pieczenie: przed włożeniem do piekarnika smarujemy wierzch ciasta pozostałym masłem. Opcjonalnie możemy posypać cukrem – trzcinowym lub zwykłym. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 40-45 minut.
Podawanie: cynamonowe ciasto drożdżowe podajemy w całości do odrywania. Pięknie wygląda na zwykłej drewnianej desce. Oczywiście, kto chce, może pokroić placek na kawałki.
Porady
- Ciasto drożdżowe z cynamonem można zrobić na drożdżach suszonych. Do tego przepisu wystarczy 1 opakowanie drożdży instant, czyli 7 g. Mieszamy je z mąką, bez przygotowywania rozczynu. Dalej przepis pozostaje bez zmian.
- Zamiast papieru do pieczenia, możecie posmarować blachę masłem, a następnie obsypać bułką tartą. Tak przygotowana forma zapobiegnie przywieraniu ciasta.
- Można także użyć całych jajek, jednak na samych żółtkach ciasto drożdżowe z cynamonem będzie bardziej delikatne i puszyste.
- Kiedy ciasto drożdżowe jest odpowiednio wyrobione? Jak ładnie odchodzi od ścianek miski, w której je wyrabiacie. To odpowiedni moment, aby zagnieść je w kulę i odłożyć pod ściereczkę do wyrośnięcia.
- Podczas wyrastania ciasta pamiętajcie o tym, aby zostawić przestrzeń między masą a ściereczką. Ciasto drożdżowe dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
Komentarze