PIZZA DOMOWA

Domowy wyrób pizzy.

PizzaPrzekąski

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.38 z 159 głosów)

Składniki:

  • CIASTO:
  • 40 dag mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 2,5 dag drożdży
  • 3/4 szkl letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • NADZIENIE:
  • 0,5-1 kg pieczarek
  • 0,5 kg kiełbasy
  • 3 cebule
  • 3 duże pomidory
  • 30 dag sera żółtego
  • sól,pieprz
  • przyprawa do pizzy

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • CIASTO: Drożdże wymieszać z 1/3 szkl letniej wody.Do miski wsypać mąkę z solą,dodać wodę,olej i rozmieszane drożdże. Wyrobić ciasto ,uformować z niego kulę i odstawić do wyrośnięcia. NADZIENIE: Cebulę obrać, pokroić w talarki i dusić na tłuszczu aby zmiękła ale nie zarumieniła się na brązowo. Kiełbasę pokroić w kostkę i też dusić przez chwilę- można z cebulą. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w 1,5 cm plastry. Pieczarki oczyścić, pokroić na plastry. Prażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu do czasu, aż odparuje z nich woda. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę (dużą,prostokątną) lub formować placki wielkości talerza i wyłożyć na dużą blachę. JA PIZZĘ ROBIĘ NA BLASZCE DO CIASTA BO WTEDY NIE SPADAJĄ DODATKI I MOŻNA ICH NAŁOŻYĆ WG GUSTU- ILE SIĘ CHCE! Posmarować cienko oliwą i posypać przyprawami. Wyłożyć pomidory, cebulę z kiełbasą,pieczarki. Całość posypać startym serem.Piec 30 minut w średnio nagrzanym piekarniku (ok.170 st.C).
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy