Piwniak - Biała Kiełbasa Pieczona z Piwem

Koniecznie użyć kiełbasy białej surowej - podczas pieczenia mięso puści soki, które, uwięzione w osłonce, wydobędą z kiełbasy wszystko, co najlepsze.

Czas przygotowania:
90 min.
Ocena:

(średnia 4.46 z 160 głosów)

Składniki:

  • 4 surowe białe kiełbasy
  • 2 cebule (pokroić w piórka)
  • 5 ząbków czosnku (całe / obrać)
  • 500 ml jasnego piwa
  • 3 liście laurowe
  • ziele angielskie (5 ziaren)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (mielona)
  • 1 łyżka majeranku (suszony)
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • ► Kiełbaski umyć i papierowym ręcznikiem osuszyć. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem rozłożyć kiełbasę. Dookoła pomiędzy kiełbasą umieścić cebulę i czosnek
  • dołożyć listek laurowy
  • ziele angielskie
  • całość oprószyć majerankiem i przyprawić solą
  • pieprzem i papryką.
  • ► Wszystko zalać piwem i piec w piekarniku około 70 minut w 190C / Termoobieg /
  • w czasie pieczenia obracać kiełbaski
  • aby się równomiernie zapiekły. Kiełbasę podawać z chrzanem lub musztardą.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy