Pierś z indyka owinięta boczkiem

To danie wymaga precyzji, ale efekt na pewno zadowoli nawet wybrednych smakoszy. Pierś z indyka owinięta boczkiem faszerowana boczkiem, orzeszkami pinii i ziołami sprawdzi się na świąteczny obiad.

dania mięsne

Czas przygotowania:
130 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.58 z 149 głosów)

Składniki:

  • 2 kg filetu z piersi indyka
  • łyżka masła
  • 20 plasterków wędzonego boczku
  • farsz: 2 łyżki masła
  • łyżka oleju
  • 2 duże cebule, posiekane
  • 150 g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
  • 50 g orzeszków pinii
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 30 g świeżej szałwii, tylko liście, z grubsza posiekane
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 40 g natki pietruszki, posiekane
  • 100 g grubo tartej suszonej bułki
  • jajko
  • sos: 300 ml wytrawnego białego wina
  • 300 ml bulionu z kurczaka
  • 140 ml śmietany kremówki
  • garść natki pietruszki, posiekanej

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Piersi indyka smarujemy masłem. Dwa arkusze folii aluminiowej zaciskamy razem, aby uzyskać arkusz o wymiarach ok. 50 x 60 cm. Pięć długich kawałków sznurka rozkładamy na folii tak, jak szczeble drabiny. Na siatce ze sznurka układamy plastry boczku, tak aby na siebie zachodziły. Piersi indyka kładziemy posmarowaną stroną na innej folii, lekko nacinamy mięso. Przykrywamy folią spożywczą i przeciągamy wałkiem do czasu, aż mięso uzyska ok. 5 cm grubości. Przycinamy boki tak, aby uzyskać z grubsza kształt prostokąta. Układamy mięso na przygotowanym boczku.
  • Na farsz: masło roztapiamy z olejem na dużej patelni, wrzucamy cebulę, szklimy przez 10 min, przekładamy do miski. Na patelnię wrzucamy boczek, smażymy przez 5 min, aż się zrumieni, dodajemy piniole, czosnek, szałwię i skórkę z cytryny. Smażymy przez 1 min, aż aromatyczne orzeszki zaczną się rumienić. Zdejmujemy z ognia, dodajemy usmażoną cebulę, posiekaną natkę, a na koniec związujemy farsz okruchami bułki, jajkiem, solą i pieprzem, mieszamy.
  • Farsz rozkładamy wzdłuż środka mięsa. Podciągamy boki na jednym końcu, zaginając krótszy koniec, a następnie mocno związujemy sznurek tak, aby farsz został zamknięty. Powtarzamy tak ze wszystkimi sznurkami.
  • Roladę zawijamy szczelnie w folię, po czym obracamy rolkę tak, aby boczek znalazł się na górze. Możemy pozostawić w lodówce maksymalnie na 2 dni. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°C.
  • Roladę układamy w brytfannie i pieczemy 40 min na 1 kg pieczeni lub do momentu, gdy szpikulec włożony do środka wyjdzie bardzo gorący i soki staną się czyste. Na 10 min przed końcem pieczenia rozwijamy folię. Przenosimy pieczeń na deskę i odstawiamy na co najmniej 10 min.
  • Do sosu podgrzanego w brytfannie ustawionej na płycie kuchennej, wlewamy wino i bulion. Zmniejszamy ogień i odparowujemy. Wlewamy śmietanę do lekko zredukowanego sosu. Doprawiamy do smaku, a następnie mieszamy z pietruszką. Podajemy do pieczeni pokrojonej w plastry.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2019

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy