Pierożki z suszonymi pomidorami

Ocena:

4.5 (180)

  • 40 min.
  • dla 6 osób

Przepis na pierożki nadziewane ricottą

Składniki:

  • CIASTO:
  • 30 dag mąki + do podsypania
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • łyżka oliwy
  • 200 ml oliwy
  • NADZIENIE:
  • 75 dag ricotty
  • 20 dag szynki parmeńskiej
  • 15 dag suszonych pomidorów
  • 15 świeżych listków bazylii
  • 10 dag świeżo startego pecorino
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 20 dag pikantnej kiełbasy
  • 2 jajka
  • 10 dag pecorino w kawałku

Pierożki z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • CIASTO:
  • do przesianej mąki dodajemy sól, jajka i dodajemy oliwę. Zagniatamy ciasto, gdy się zespoli, wyrabiamy jeszcze przez ok. 8 min. Formujemy kulę, przykrywamy folią i wstawiamy na 20 min do lodówki.
  • NADZIENIE:
  • do ricotty dodajemy drobno posiekaną szynkę, drobno posiekane suszone pomidory, posiekane listki bazylii, świeżo starte pecorino, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do lodówki. Oliwę wlewamy na patelnię i rozgrzewamy na średnim ogniu, wrzucamy kiełbasę pokrojoną w plasterki i smażymy przez 3 min, mieszając od czasu do czasu. Odstawiamy. Ciasto rozpłaszczamy palcami na blacie posypanym mąką i cienko rozwałkowujemy, posypując mąką. Za pomocą szklanki wycinamy kółka ok. 8 cm średnicy. Nakładamy po łyżeczce farszu, brzegi ciasta smarujemy rozmąconymi jajkami i składamy na pół, tworząc półksiężyce. Zagniatamy brzegi i uszczelniamy, dociskając widelcem (powstaną ładne brzegi). Wrzucamy pierożki partiami na wrzątek i gotujemy 1 min od wypłynięcia. Odcedzamy i układamy na duży półmisek. Oprószamy solą i pieprzem. Polewamy podsmażoną kiełbasą, oliwą i posypujemy płatkami pecorino.
  • Zobacz podobne przepisy : Rigatoni z bakłażanem i pomidorami
  • Focaccia z nadzieniem
  • Risotto z owocami morza
  • Stek wołowy z pesto i polentą
  • Kurczak pieczony z białą fasolą
  • Pizza z prosciutto i zielonymi liśćmi

Porady

Zobacz też: Kruche pieczone pierożki z serem kozim

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jeśli masz ochotę na inne pierogi w śródziemnomorskim stylu, to proponujemy także panzerotti, czyli włoskie pierogi à la pizza, lub greckie pierogi z serem feta. Z pierogów na słodko zdecydowanie rekomendujemy pierogi ukraińskie

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne