REKLAMA

PIERÓG DROŻDŻOWY Z MIĘSEM MIELONYM

Nowy pomysła na obiad, coś innego i efektownego

dodany przez: ewasng2 ewasng2

Pierogi

Czas przygotowania:
2godz. 10min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 193 głosów)


Składniki:

  • CIASTO:
  • 2 szklanki mąki
  • 4 dag drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • żółtko
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • niecała szklanka letniej wody
  • FARSZ:
  • 30 dag mięsa mielonego
  • duża cebula
  • pół czerwonej papryki
  • 3 -4 łyżki kukurydzy
  • chili
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do mielonego
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Drożdże rozpuść w 4 łyżkach ciepłej wody. W misce wymieszaj mąkę z solą i dodaj rozpuszczone drożdże, zamieszaj, dodaj 2 łyżki oliwy. Do ciasta dodaj letnią wodę i ugniataj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykryj i odstaw na 35 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Mięso przesmaż na oleju, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę, smaż chwilę razem. Dodaj kukurydzę i przyprawy oraz trochę wody i chwilę duś razem.
  • Ciasto podziel na 4 części, każdą część rozwałkuj na opkrągły placek. Na środku umieść część farszu. Brzeg ciasta zwilż wodą, złóż na pół i mocno zlep, formując duży pieróg. Z każdą częścią ciasta postępuj tak samo. Gotowe pierogi umieść na wysmarowanej olejem blasze. Wierzch pierogów posmaruj żółtkiem z odrobiną wody. Piec 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy