Pieczone pierożki

Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 1 godzina
Pieczenie: 20 minut
Sztuka: 200 kcal

dodany przez: mojegotowanie

Pierogi Przekąski

Czas przygotowania:
30min.
Kalorie:
200 kcal
Ocena:

(średnia 4.49 z 163 głosów)


Składniki:

  • kostka masła (20 dag)
  • „Zupa pieczarkowa” HORTEX Ortika
  • 150 ml śmietany
  • 3 żółtka
  • 20 dag startego, żółtego sera
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • ■ Mąkę i proszek do pieczenia zagnieść ze śmietaną, 2 żółtkami, masłem i serem. Owinąć w folię, włożyć na godzinę do lodówki.
  • ■ 2 łyżki oleju rozgrzać na patelni, wrzucić „Zupę pieczarkową” HORTEX Ortika, mieszając smażyć ok. 10 minut. Ostudzić.
  • ■ Żółtko roztrzepać. Ciasto rozwałkować, pokroić na 20 kwadratów. Brzegi posmarować żółtkiem.
  • ■ Na każdym kawałku ciasta ułożyć po łyżce mieszanki, złożyć po przekątnej, zlepić. Pierożki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem. Piec ok. 20 minut w temp. 200°C.

Kalorie: 200

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy