Tradycyjne pyzy z mięsem mielonym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1. Ziemniaki zemleć lub przecisnąć przez praskę.
2. Składniki ciasta połączyć i zagnieść, po czym odstawić na 10 minut.
3. Posiekaną drobno cebulę zeszklić na oleju.
4. Do cebuli dodać mięso, usmażyć.
5. Wlać bulion i lekko ostudzić.
6. Masę mięsną wyrobić z bułką tartą i jajkiem, doprawić solą i pieprzem.
7. Z ciasta ziemniaczanego uformować wałek i pokroić na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć, nałożyć nadzienie i starannie zlepić w kulę tak, aby mięso podczas gotowania nie wypłynęło.
8. Pyzy gotować przez 12-15 minut w osolonym wrzątku. Gotowe wyjąć, odsączyć.
9. Boczek podsmażyć z cebulką i polać gotowe pyzy.
Komentarze