Piernikowy sernik

Piernikowy sernik z korzenną nutą, czyli dwuwarstwowy wypiek na Święta, z pewnością zasmakuje fanom serników i pierników. Piernikowy sernik będzie pysznym deserem po świątecznym obiedzie.

Dodany przez:

Serniki

Czas przygotowania:
Porcje:
30 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • ciasto czekoladowe: 200 g mąki, przesianej
  • 2 łyżki kakao, przesiane
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • 75 g cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 150 g margaryny
  • żółtko
  • spód piernikowy: 180 g margaryny + do formy
  • 150 g czekolady deserowej
  • 100 g miodu
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 4 jajka
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 125 g mąki tortowej + do formy
  • 20 g mąki ziemniaczanej, przesianej
  • łyżka proszku do pieczenia, przesianego
  • masa serowa: 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
  • 150 g cukru
  • 50 g margaryny
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 40 g budyniu waniliowego w proszku
  • 200 ml śmietanki
  • 4 jajka
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

  1. Na ciasto czekoladowe: do suchych składników dodajemy margarynę i wyrabiamy mikserem. Dodajemy żółtko, zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią i schładzamy w lodówce 40–50 min.
  2. Na spód piernikowy: margarynę, czekoladę i miód roztapiamy, mieszając. Dodajemy przyprawę piernikową, wciąż mieszając podgrzewamy do temp. 70°C, nie doprowadzając do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i studzimy do temp. 30°C. Jajka ubijamy z cukrami trzcinowym i waniliowym.
  3. Oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia łączymy z masą jajeczną i przestudzoną masą czekoladową. Przelewamy do natłuszczonej i oprószonej mąką blaszki o wymiarach 24 x 34 cm. Pieczemy 18–20 min w temp. 160°C. Studzimy, po czym skrawamy nożem wierzchnią warstwę ciasta, którą rozdrabniamy i odkładamy, aby wykorzystać później jako posypkę.
  4. Na masę serową: twaróg, cukier, cukier waniliowy, proszek budyniowy i margarynę miksujemy. Stopniowo dodajemy śmietankę i jajka. Ucieramy. Masę serową równomiernie rozprowadzamy na spodzie piernikowym. Ze schłodzonego kruchego ciasta czekoladowego ścieramy na tarce paski, którymi posypujemy masę serową.
  5. Ostatnią część startego kruchego ciasta mieszamy z okruchami ciasta piernikowego i również posypujemy nimi wierzch ciasta. Sernik pieczemy 50 min w temp. 180°C. Schładzamy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika ok. 25 min. Wystudzony sernik oprószamy cukrem pudrem i kroimy na kwadraty.
  6. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2018

Wskazówki

Zobacz: cały spis treści grudniowego numeru.

Zobacz też: przepis na sernik z rosą

piernikowy sernik
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy