Piernikowy sernik

Piernikowy sernik z korzenną nutą, czyli dwuwarstwowy wypiek na Święta, z pewnością zasmakuje fanom serników i pierników. Piernikowy sernik będzie pysznym deserem po świątecznym obiedzie.

sernikipiernik

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.51 z 192 głosów)

Kroki wykonania:

  • zoltka-jajka-fot.iStock (1)1.Na ciasto czekoladowe: do 200 g przesianej mąki pszennej, 2 łyżek kakao, łyżeczki przyprawy do piernika, 75 g cukru, łyżkę cukru waniliowego dodajemy 150 g margaryny i całość wyrabiamy mikserem. Następnie dodajemy żółtko, zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią i schładzamy w lodówce 40–50 minut.
  • miod-iStock-min2.Na spód piernikowy: 180 g margaryny, 150 g czekolady deserowej i 100 g miodu roztapiamy, mieszając. Dodajemy 1,5 łyżeczki przyprawy piernikowej, wciąż mieszając podgrzewamy do temp. 70°C, nie doprowadzając do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i studzimy do temp. 30°C. Następnie 4 jajka ubijamy z 40 g cukru trzcinowego i 2 łyżkami cukru waniliowego.
  • iStock-maka-pszenna-3.Oba rodzaje mąki: 125 g mąki tortowej i 20 g przesianej mąki ziemniaczanej wraz z przesianym proszkiem do pieczenia łączymy z masą jajeczną i przestudzoną masą czekoladową. Przelewamy do natłuszczonej i oprószonej mąką blaszki o wymiarach 24 x 34 cm. Pieczemy 18–20 min w temp. 160°C. Studzimy, po czym skrawamy nożem wierzchnią warstwę ciasta, którą rozdrabniamy i odkładamy, aby wykorzystać później jako posypkę.
  • iStock-twarog-4.Na masę serową: trzykrotnie mielony twaróg, 150 g cukru, 2 łyżki cukru waniliowego, 40 g proszku budyniowego i 50 g margaryny miksujemy. Stopniowo dodajemy 200 ml śmietanki i 4 jajka. Ucieramy. Masę serową równomiernie rozprowadzamy na spodzie piernikowym. Ze schłodzonego kruchego ciasta czekoladowego ścieramy na tarce paski, którymi posypujemy masę serową.
  • StockFood-przyprawa-do-piernika-5.Ostatnią część startego kruchego ciasta mieszamy z okruchami ciasta piernikowego i również posypujemy nimi wierzch ciasta. Sernik pieczemy 50 minut w temp. 180°C. Schładzamy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika ok. 25 minut. Wystudzony sernik oprószamy cukrem pudrem i kroimy na kwadraty.

Porady

Zobacz: cały spis treści grudniowego numeru.

Zobacz też: przepis na sernik z rosą

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 100 min.
Tort piernikowy
bardzo pyszny .

barara

Tort piernikowy