piernik_herbaciany

Piernik Herbaciany

Ocena:

4.49 (177)

  • 1 godz. 10 min.
puszysty i bardzo smaczny piernik.

Składniki:

  • 418 gram mąki pszennej
  • 180 gram drobnego cukru
  • 4 jajka
  • Szczypta soli
  • 20 gram przyprawy do piernika
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka miodu sztucznego
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego
  • 1 szklanka herbaty wykonana z 1 szklanki wrzątku i 2 saszetek herbaty Lipton
  • Cukier puder do oprószenia ciasta
  • Blaszka o wymiarach 22/31 cm – dno natłuszczone i wysłać papierem do pieczenia.

Piernik herbaciany - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzać do 180 st.
  • Mąkę wymieszać z cynamonem, sodą i przyprawą do piernika.
  • Jajka ubić nadal intensywnie ubijając dodawać stopniowo cukier i ubijać do białości około 8 minut.
  • Następnie zmniejszyć obroty do minimum i nadal miksując stopniowo dodawać miód, olej a na końcu na przemian mąkę z dodatkami i zimną herbatę.
  • Przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 1 godzinę, do tzw. Suchego patyczka.
  • Ciasto pęka ale to już taki jego urok.
  • Zimne ciasto można przekroić i przełożyć masą budyniową, ale my wolimy wersję bez kremu.
  • Wierzch ciasta oprószyć cukrem pudrem. Pyszniutkie.

Porady

Zobacz też: domowa przyprawa do piernika

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne