iStock
4.37 (183)
Polędwiczki z pieczarkami to proste, a jednocześnie bardzo efektowne danie – w sam raz na niedzielny obiad w gronie najbliższych. Połączenie jakościowego mięsa, świeżych pieczarek i gęstego, aromatycznego sosu z pewnością zachwyci niejedno podniebienie. Warto dodać, że całość przygotowuje się w mniej niż godzinę. Jeśli szukacie ciekawych inspiracji na smaczne dania główne, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na polędwiczki wieprzowe z pieczarkami.
polędwica wieprzowa 650 g
pieczarki 500 g
cebula 240 g
masło klarowane 35 g
sól 0.5 łyżeczki
pieprz 0.5 łyżeczki
czosnek 2 ząbki
śmietana 18% 60 g
natka pietruszki 1 pęczek
Przygotowanie składników: mięso myjemy i osuszamy. Wycinamy z niego błonki, a następnie kroimy je na plastry o grubości około 1,5 cm. Cebulę obieramy i sieczemy na drobno. Pieczarki dokładnie płuczemy (lub obieramy) i kroimy w półplasterki. Czosnek obieramy, po czym przeciskamy go przez praskę.
Polędwiczki z pieczarkami: na dobrze rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła klarowanego przekładamy pokrojoną polędwicę. Obsmażamy je ze wszystkich stron, aż do zarumienienia. Dodajemy do nich cebulę, pieczarki, czosnek, sól oraz pieprz. Całość przykrywamy i dusimy przez około 10 minut. Po tym czasie zawartość patelni zalewamy 125 ml bulionu. Kontynuujemy duszenie przez kolejne 10–15 minut. Powstały sos z polędwicy wieprzowej z pieczarkami zagęszczamy śmietaną. Przed podaniem, całość posypujemy świeżą, posiekaną na drobno natką pietruszki.
Porady
- Przed usmażeniem, grubsze kawałki polędwiczki mogą wymagać lekkiego rozbicia. Najlepiej zrobić to dłonią – użycie kuchennego tłuczka może uszkodzić delikatne włókna mięsa.
- W razie potrzeby sos do polędwiczek z pieczarkami można dodatkowo zagęścić przy pomocy 1–2 łyżek stołowych mąki.
- Polędwiczek nie należy rozkrajać bezpośrednio po uduszeniu. Przed podaniem, polecamy pozwolić im odpocząć przez około 3–4 minuty. Dzięki temu zgromadzone w mięsie soki rozprowadzą się równomiernie, a gotowe polędwiczki wieprzowe z pieczarkami nie będą suche.
- Przechowywane w lodówce, polędwiczki z pieczarkami w sosie śmietanowym zachowają świeżość przez około 3–4 dni.
- Jeśli chcecie delikatnie urozmaicić smak polędwiczek wieprzowych duszonych z pieczarkami, możecie dodać do sosu pęczek posiekanego na drobno koperku. Mięso można również udusić z dodatkiem pokrojonego w cienkie plasterki pora.
- Jeżeli po spożyciu polędwicy wieprzowej pieczarkami, zostanie wam nadmiar sosu, możecie wykorzystać go do przygotowania prostego obiadu z makaronem.
- Koniecznie sprawdźcie także nasz przepis na polędwiczki w sosie grzybowym.
Choć delikatne, duszone mięso smakuje świetnie nawet w wersji solo, warto zaserwować je w towarzystwie odpowiednich dodatków – dzięki temu gotowy posiłek będzie nie tylko smaczny, ale i pożywny. Najczęściej polędwiczki wieprzowe z pieczarkami i cebulą podaje się w towarzystwie gotowanych lub pieczonych ziemniaków. Równie dobrze sprawdzi się w tym celu biały lub brązowy ryż. Można je też serwować z rozmaitymi kaszami, jak choćby kaszą gryczaną, jaglaną czy jęczmienną.
Jeśli chcecie, by całość smakowała naprawdę wyśmienicie, możecie pokusić się o przyrządzenie domowych klusek śląskich. Polędwica duszona z pieczarkami równie dobrze komponuje się z kluskami żelaznymi, kładzionymi czy lanymi – możliwości jest wiele. Niektórzy podają ją także w towarzystwie makaronu w kształcie świderków czy rurek.
Przygotowując obiad z polędwicą z pieczarkami nie należy również zapominać o odpowiedniej surówce! Szczególnie dobrze sprawdzą się w tym celu popularne buraczki. Smak dania świetnie podkreśli także klasyczna, zasmażana kapusta biała lub czerwona. Jeśli zaś wolicie lżejsze dodatki, możecie postawić na prostą surówkę z marchewki oraz jabłka lub równie pyszną surówkę z kapusty pekińskiej.
Popularne polędwiczki najczęściej przyrządza się na patelni – w wersji duszonej. To jednak nie jedyna możliwość! Polecamy spróbować także równie smacznych polędwiczek wieprzowych z pieczarkami z piekarnika. W tej wersji, mięso początkowo delikatnie obsmaża się na patelni, a następnie, wraz z pieczarkami i sosem śmietanowym, przekłada się do piekarnika. Całość piecze się pod przykryciem przez około 25 minut w temperaturze 180–185°C.
Jeśli chcecie zaskoczyć gości bardziej wyszukaną wersją dania, możecie przyrządzić efektowną polędwiczkę w cieście francuskim z pieczarkami. Jej przygotowanie jest prostsze niż mogłoby się wydawać! Wystarczy delikatnie zarumienić mięso na patelni, a pieczarki z dodatkiem czosnku, tymianku, soli i pieprzu usmażyć na maśle. Następnie na arkuszu ciasta listkowego należy ułożyć kolejno: plasterki dobrego boczku, podsmażone pieczarki oraz zarumienioną polędwicę. Przed włożeniem do piekarnika, całość ciasno się zawija i smaruje roztrzepanym jajkiem. Tak przygotowaną mięso w cieście piecze się przez około 25 minut w temperaturze 200°C.