przepyszny, lekko słodkawy o delikatnym miąższu i chrupiącej skórce
Składniki:
2 dag świeżych drożdży
250g mąki kasztanowej (z kasztanów jadalnych)
350g mąki pszennej
100g rodzynek (można dodać również 100g orzechów włoskich)
300 ml ciepłej wody
2 łyżeczki drobnoziarnistej soli
Chleb z mąki kasztanowej - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Rodzynki zalewamy wrzątkiem. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, kiedy zaczną rosnąć łączymy zresztą składników, w tym z odsączonymi rodzynkami i zagniatamy ciasto wyrabiając je 10 min. Zostawiamy je do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość zagniatamy je szybko przez chwilę, formujemy bochenek i układamy na wysypanej mąką blaszce lub w koszyku do wyrastania chleba. Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni , wsuwamy blaszkę do piekarnika lub jeśli pieczemy na kamieniu, zdecydowanym ruchem przerzucamy chlebek z koszyka na kamień. Pieczemy ok 30 min.