REKLAMA

Chleb z mąki kasztanowej

przepyszny, lekko słodkawy o delikatnym miąższu i chrupiącej skórce

dodany przez: dorota20w

chleb Zapiekanki Przekąski

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.42 z 152 głosów)


Składniki:

  • 2 dag świeżych drożdży
  • 250g mąki kasztanowej (z kasztanów jadalnych)
  • 350g mąki pszennej
  • 100g rodzynek (można dodać również 100g orzechów włoskich)
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki drobnoziarnistej soli

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki przygotowania:

  • Rodzynki zalewamy wrzątkiem. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, kiedy zaczną rosnąć łączymy zresztą składników, w tym z odsączonymi rodzynkami i zagniatamy ciasto wyrabiając je 10 min. Zostawiamy je do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość zagniatamy je szybko przez chwilę, formujemy bochenek i układamy na wysypanej mąką blaszce lub w koszyku do wyrastania chleba. Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni , wsuwamy blaszkę do piekarnika lub jeśli pieczemy na kamieniu, zdecydowanym ruchem przerzucamy chlebek z koszyka na kamień. Pieczemy ok 30 min.
  • Mój blog kulinarny http://smakuje.blox.pl
  • Facebook http://www.facebook.com/pages/Karteluszki-kulinarne-Doroty/123782097640533
  • Zapraszam
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy