Chleb z mąki kasztanowej

Ocena:

4.42 (153)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
przepyszny, lekko słodkawy o delikatnym miąższu i chrupiącej skórce

Składniki:

  • 2 dag świeżych drożdży
  • 250g mąki kasztanowej (z kasztanów jadalnych)
  • 350g mąki pszennej
  • 100g rodzynek (można dodać również 100g orzechów włoskich)
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki drobnoziarnistej soli

Chleb z mąki kasztanowej - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Rodzynki zalewamy wrzątkiem. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, kiedy zaczną rosnąć łączymy zresztą składników, w tym z odsączonymi rodzynkami i zagniatamy ciasto wyrabiając je 10 min. Zostawiamy je do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość zagniatamy je szybko przez chwilę, formujemy bochenek i układamy na wysypanej mąką blaszce lub w koszyku do wyrastania chleba. Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni , wsuwamy blaszkę do piekarnika lub jeśli pieczemy na kamieniu, zdecydowanym ruchem przerzucamy chlebek z koszyka na kamień. Pieczemy ok 30 min.
  • Mój blog kulinarny http://smakuje.blox.pl
  • Facebook http://www.facebook.com/pages/Karteluszki-kulinarne-Doroty/123782097640533
  • Zapraszam
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne