Chlebek daktylowo-orzechowy z kawą

Do kawy najlepiej pasuje... kawowy chlebek! Dzięki daktylom jest przyjemnie słodki, a orzechy nadają mu świątecznego charakteru. Godnie zastępuje nam piernik, gdy ten już się skończy.

chleb

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 194 głosów)

Składniki:

  • 2 szklanki pokrojonych suszonych daktyli bez pestek
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka soli
  • szklanka gorącej zaparzonej gorzkiej kawy, może być zbożowa – byle mocna
  • 2 jajka
  • ew. brandy i ekstrakt waniliowy dla aromatu
  • szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka mieszanych pokrojonych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Średnią keksówkę natłuszczamy i posypujemy mąką. Do kielicha blendera wrzucamy daktyle, cukier, masło, sodę, sól i kawę, miksujemy i zostawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy z łyżką brandy i kilkoma kroplami ekstraktu, dodajemy do masy daktylowej, miksujemy.
  • Oba rodzaje mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy porcjami do masy daktylowej, miksujemy, na koniec mieszamy z orzechami. Przekładamy do formy, pieczemy ok. 1 godz. do suchego patyczka.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Porady

Zobacz też: tartaletki z kremem daktylowym

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy