Pasztet jajeczny

Przygotowanie: 15 minut Zapiekanie: 30 minut Porcja: 240 kcal

jajka na twardoPasztetPrzekąski

Czas przygotowania:
15 min.
Kalorie:
240.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 182 głosów)

Składniki:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • jajko surowe
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 3 łyżki groszku z puszki
  • po 1/2 pęczka koperku, natki pietruszki i szczypiorku
  • łyżka masła
  • 4 łyżki startego żółtego sera (np. edamskiego)
  • sól, pieprz
  • tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Jajka obrać i posiekać (niezbyt drobno). Zieleninę opłukać, otrząsnąć i drobno posiekać. Masę jajeczną wymieszać z bułką tartą, śmietaną, surowym żółtkiem, koperkiem, natką, szczypiorkiem oraz groszkiem.
  • Przyprawić solą i pieprzem. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i porcjami delikatnie połączyć z masą.
  • Formę keksówkę (długości 22 cm) natłuścić i wysypać tartą bułką. Włożyć masę jajeczną, wyrównać powierzchnię, oprószyć tartą bułką oraz startym żółtym serem i skropić stopionym masłem. Zapiekać około 30 minut w temperaturze 180°C.
  • Zrumieniony pasztet ostrożnie wyjąć z formy i podawać gorący, pokrojony w grube plastry albo na zimno z chrzanem lub sosem pomidorowym.

Kalorie: 240.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy