Pasztet jajeczny
Pasztet jajeczny - Przepis na Pasztet jajecznyPrzygotowanie: 15 minut
Zapiekanie: 30 minut
Porcja: 240 kcal

jajka na twardoPasztetPrzekąski
- Czas przygotowania:
- 15 min.
- Kalorie:
- 240.00 kcal
- Dla ilu osób:
- dla 8 osób
Ocena:
(średnia 4.43 z 182 głosów)
Składniki:
- 10 jajek ugotowanych na twardo
- jajko surowe
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 3/4 szklanki bułki tartej
- 3 łyżki groszku z puszki
- po 1/2 pęczka koperku, natki pietruszki i szczypiorku
- łyżka masła
- 4 łyżki startego żółtego sera (np. edamskiego)
- sól, pieprz
- tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy
Rodzaj diety:
Kroki wykonania:
- Jajka obrać i posiekać (niezbyt drobno). Zieleninę opłukać, otrząsnąć i drobno posiekać. Masę jajeczną wymieszać z bułką tartą, śmietaną, surowym żółtkiem, koperkiem, natką, szczypiorkiem oraz groszkiem.
- Przyprawić solą i pieprzem. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i porcjami delikatnie połączyć z masą.
- Formę keksówkę (długości 22 cm) natłuścić i wysypać tartą bułką. Włożyć masę jajeczną, wyrównać powierzchnię, oprószyć tartą bułką oraz startym żółtym serem i skropić stopionym masłem. Zapiekać około 30 minut w temperaturze 180°C.
- Zrumieniony pasztet ostrożnie wyjąć z formy i podawać gorący, pokrojony w grube plastry albo na zimno z chrzanem lub sosem pomidorowym.
Kalorie: 240.00
Podobne przepisy
Czas przygotowania:
60 min.

Pasztet z marchewki przeważnie przygotowuję na Święta Wielkanocne, jest delikatny, warzywny i lekko słodkawy. Z jajkiem w środku smakuje rewelacyjnie a podany do pieczywa z sosem chrzanowym jest bardz
Pasztet marchewkowo-jajeczny
Czas przygotowania:
120 min.

Pyszny pasztet, który jest łatwy w przygotowaniu. Idealny na Wielkanoc:)
PASZTET JAJECZNY
Czas przygotowania:
120 min.

Pasztet jajeczny
Pasztet jajeczny
Czas przygotowania:
180 min.

swojski pasztet
Pasztet
Czas przygotowania:
35 min.

Pasztet - przepisy na Wielkanoc - pasztet idealny na wielkanocny stół.
Przygotowanie: 35 minut
Gotowanie: 3 godziny
Porcja: 370 kcal
Składniki na 20 porcji
Klasyczny pasztet
Czas przygotowania:
15 min.

Zamiast wyrzucać obsuszony chleb przygotuj pyszny chlebek jajeczny i zaskocz wszystkich
Chlebek jajeczny
Czas przygotowania:
25 min.

Piankowy deser na bazie jajek.
Jajeczny deser
Czas przygotowania:
60 min.

Jest to deser ,który dobrze jest znany na Kaszubach i Żuławach. Łatwy w przygotowaniu i smaczny
Szpajza deser jajeczny
Czas przygotowania:
30 min.

Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 1 godzina
Porcja: 470 kcal
Składniki na 8 porcji
Pasztet wiejski
Czas przygotowania:
120 min.

Pyszny przepis na pasztet