Pasta z fasoli i cieciorki à la kiełbasa

Tym razem kiełbasę robimy w wersji bezmięsnej. Dodatek płatków drożdżowych wzbogaca jej smak, a wędzona papryka sprawia, że nawet mięsożercy zostaną fanami tej pasty.

kanapkiPasty

Czas przygotowania:
80 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 188 głosów)

Składniki:

  • 20 dag suchej czerwonej fasoli
  • 20 dag suchej ciecierzycy
  • duża słodka cebula
  • szklanka oleju
  • szklanka ugotowanej drobnej kaszy jęczmiennej
  • szklanka płatków drożdżowych
  • 2–3 łyżki pasty ajvar
  • granulowany czosnek, papryka wędzona, papryka ostra, sól, pieprz
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • łyżka żelatyny
  • mąka z cieciorki

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Fasolę i ciecierzycę namaczamy osobno na noc, gotujemy, też osobno, do miękkości. Obraną cebulę siekamy, dusimy na kilku łyżkach oleju, aż będzie zupełnie miękka (można ją trochę przypalić). Odcedzamy strączkowe, wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy Pasta boczkowo-pieczarkowa KILKA PORCJI ❘ 1 GODZ. cebula 4 ząbki czosnku 20 dag brązowych pieczarek po 20 dag boczku wędzonego surowego i parzonego suszony borowik, zmielony na proszek sól, pieprz, mielona papryka Obraną cebulę, czosnek i pieczarki przepuszczamy przez maszynkę razem z pokrojonym boczkiem. Masę dokładnie mieszamy, przyprawiamy borowikiem i przyprawami, przekładamy na patelnię, dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, ok. 1 godz., po czym – kiedy jest jeszcze bardzo ciepła – ponownie mielemy. Przekładamy do garnuszka, uklepujemy; kiedy wystygnie, wstawiamy do lodówki. dokładnie z cebulą, pozostałym olejem, kaszą i płatkami.
  • Przekładamy do miski, dodajemy ajvar i przyprawy do smaku. Bardzo dokładnie wyrabiamy przez kilka minut ręką. W ciepłym bulionie rozpuszczamy żelatynę, dodajemy do masy, ponownie wyrabiamy, dosypując stopniowo tyle mąki, żeby masa była spoista.
  • Można ukształtować z niej dowolnej grubości wałek/ki, zawinąć w folię spożywczą i gotować w płaskiej wysokiej blaszce ok. 1 godz.; ostudzić w wodzie z gotowania i włożyć do lodówki. Można też masę zapakować do słoików, wstawić do garnka, zalać wodą do 3/4 wysokości słoików, gotować 1 godz.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017

Porady

Płatki drożdżowe to nieaktywna forma drożdży, produkt bardzo lubiany przez wegan, używany do zagęszczania potraw, którym nadaje lekko serowego smaku.
 

Zobacz też: pasta z fasoli - dwie wersje

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy