Tym razem kiełbasę robimy w wersji bezmięsnej. Dodatek płatków drożdżowych wzbogaca jej smak, a wędzona papryka sprawia, że pasta z czerwonej fasoli i cieciorki à la kiełbasa zdobędzie wiernych fanów nawet wśród mięsożerców. Taka pasta z czerwonej fasoli będzie dobra zarówno do kanapek na śniadanie, jak i do tortilli na kolację, a po ugotowaniu i pokrojeniu w plasterki może spokojnie konkurować z tradycyjną kiełbasą. Wypróbujcie nasz przepis na pastę z czerwonej fasoli.
Fot. Miód Malina Studio
(średnia 4.47 z 190 głosów)
Porady
Płatki drożdżowe to nieaktywna forma drożdży, produkt bardzo lubiany przez wegan, używany do zagęszczania potraw, którym nadaje lekko serowego smaku.
Składniki użyte w przepisie:
- cebula - duża, najlepiej słodka
- fasola i ciecierzyca - podane proporcje dotyczą suchych ziaren
- kasza jęczmienna - potrzebna będzie szklanka już ugotowanej kaszy
- agar agar - to roślinna substancja żelująca, zamiennik żelatyny. Agar, w przeciwieństwie do żelatyny, rozrabiamy najpierw w zimnym płynie, a dopiero później podgrzewamy, aż zacznie wrzeć. Agar musi się zagotować, żeby mógł "związać" potrawę tak, jak żelatyna. Po zagotowaniu, zaczyna tężeć w temperaturze pokojowej.
- mąka z ciecierzycy - to mąka ze zmielonych ziaren cieciorki. Możesz skorzystać z gotowego produktu lub samodzielnie zmienić ziarna (np. w młynku do kawy)
Pasta z czerwonej fasoli i cieciorki à la kiełbasa będzie najlepiej smakować, jeśli przyrządzisz ją z namoczonych przez noc z ziaren. Pasta z czerwonej fasoli z puszki będzie lepsza, jeśli zjesz ją "na świeżo", to znaczy pominiesz etap gotowania. W takiej paście możesz także dowolnie modyfikować dodatki. Pasta z czerwonej fasoli będzie także świetnie smakować z pieczarkami (najlepiej uprzednio podduszonymi), suszonymi pomidorami lub prażonymi pestkami dyni.
Zobacz też: pasta z fasoli - dwie wersje
Komentarze