Pasta z czerwonej fasoli i cieciorki à la kiełbasa

Tym razem kiełbasę robimy w wersji bezmięsnej. Dodatek płatków drożdżowych wzbogaca jej smak, a wędzona papryka sprawia, że pasta z czerwonej fasoli i cieciorki à la kiełbasa zdobędzie wiernych fanów nawet wśród mięsożerców. Taka pasta z czerwonej fasoli będzie dobra zarówno do kanapek na śniadanie, jak i do tortilli na kolację, a po ugotowaniu i pokrojeniu w plasterki może spokojnie konkurować z tradycyjną kiełbasą. Wypróbujcie nasz przepis na pastę z czerwonej fasoli.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

kanapki Pasty

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 188 głosów)


Kroki przygotowania:

  • ciecierzyca-moczenie 1. Fasolę i ciecierzycę namaczamy osobno przez noc. Następnego dnia gotujemy (również osobno) do miękkości. Cebulę obieramy z łupin, siekamy i dusimy na kilku łyżkach oleju, aż będzie zupełnie miękka. Cebulę można lekko przypalić - pasta z czerwonej fasoli będzie wówczas bardziej wyrazista. Fasolę i ciecierzycę odcedzamy. Strączki, podsmażoną cebulę, szklankę ugotowanej kaszy jęczmiennej, szklankę nieaktywnych płatków drożdżowych i pozostały olej wrzucamy do blendera i wszystkie składniki dokładnie miksujemy.
  • ajvar 2. Zblendowaną pastę przekładamy do miski. Do masy dodajemy 3 łyżki ajvaru. Doprawiamy czosnkiem, papryką wędzoną i ostrą, solą i pieprzem według preferencji. Do zimnego bulionu (nie więcej niż pół szklanki) dodajemy agar agar. Mieszamy, przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Bulion z agarem łączymy z pastą, dokładnie mieszamy. Podczas mieszania dosypujemy tyle mąki z ciecierzycy, ile potrzeba, aby pasta z czerwonej fasoli była spoista. Pastę formujemy w dowolnej wielkości wałek (lub kilka mniejszych wałków) i ściśle zawijamy w folię spożywczą. Zawiniętą pastę gotujemy w płaskiej, wysokiej blaszce przez około godzinę. Po tym czasie zestawiamy blaszkę i studzimy pastę w wodzie, w której się gotowała. Po ostudzeniu wkładamy do lodówki. Pastę z czerwonej fasoli możemy także zapakować do słoików. Słoiki z pastą wstawiamy do garnka, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików i gotujemy przez godzinę.

Porady

Płatki drożdżowe to nieaktywna forma drożdży, produkt bardzo lubiany przez wegan, używany do zagęszczania potraw, którym nadaje lekko serowego smaku.

Składniki użyte w przepisie:

  • cebula - duża, najlepiej słodka
  • fasola i ciecierzyca - podane proporcje dotyczą suchych ziaren
  • kasza jęczmienna - potrzebna będzie szklanka już ugotowanej kaszy
  • agar agar - to roślinna substancja żelująca, zamiennik żelatyny. Agar, w przeciwieństwie do żelatyny, rozrabiamy najpierw w zimnym płynie, a dopiero później podgrzewamy, aż zacznie wrzeć. Agar musi się zagotować, żeby mógł "związać" potrawę tak, jak żelatyna. Po zagotowaniu, zaczyna tężeć w temperaturze pokojowej.
  • mąka z ciecierzycy - to mąka ze zmielonych ziaren cieciorki. Możesz skorzystać z gotowego produktu lub samodzielnie zmienić ziarna (np. w młynku do kawy)

Notka redakcyjna

Pasta z czerwonej fasoli i cieciorki à la kiełbasa będzie najlepiej smakować, jeśli przyrządzisz ją z namoczonych przez noc z ziaren. Pasta z czerwonej fasoli z puszki będzie lepsza, jeśli zjesz ją "na świeżo", to znaczy pominiesz etap gotowania. W takiej paście możesz także dowolnie modyfikować dodatki. Pasta z czerwonej fasoli będzie także świetnie smakować z pieczarkami (najlepiej uprzednio podduszonymi), suszonymi pomidorami lub prażonymi pestkami dyni.

Zobacz też: pasta z fasoli - dwie wersje

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy