Kanapki z czosnkiem

Czosnek w wielu domach uważany jest za sprawdzony sposób na przeziębienie. Ten produkt ma właściwości prozdrowotne - pod warunkiem, że wybierzemy czosnek ze sprawdzonego źródła i zjemy go na surowo! Proponuję kanapki z czosnkiem - w smacznej i wartościowej wersji. Czosnek częściowo zapiekamy, a częściowo dodajemy na surowo jako smakowitą przyprawę. Wypróbujcie! Moje kanapki z czosnkiem robię z dodatkiem pietruszki, ale podpowiem poniżej we wskazówkach, które produkty można zamienić i na jakie!

dodany przez: Facet w kuchni

kanapki Przekąski

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.44 z 165 głosów)


Kroki przygotowania:

  • czosnek 1. Czosnek obieramy. Cztery ząbki kroimy drobno i rozcieramy na drewnianej desce za pomocą ostrza noża. Jeden ząbek kroimy w cienkie plasterki. Natkę pietruszki drobno siekamy.
  • kanapki-z-czosnkiem-bagietki 2. Bagietki kroimy na kromki o szerokości ok. 2 cm. Masło (w temperaturze pokojowej) łączymy z przetartym czosnkiem i natką pietruszki. Smarujemy takim ziołowo-czosnkowym masełkiem kanapki i wstawiamy do piekarnika na ok. 10 minut, 190 stopni C. Przed podaniem dodajemy cienkie plasterki czosnku - kanapki z czosnkiem gotowe! Polecam na ciepło, ale po lekkim przestudzeniu będą jak grzanki bruschetty.

Porady

Kanapki z czosnkiem  w wersji dla odważnych to podanie na surowo. Polecam dobre pieczywo - świeża bagietka lub dobry chleb się nada. Do tego nieco masła, sól do smaku i obowiązkowo plasterki czosnku. Czosnek powinien intensywnie pachnieć, nie mieć przebarwień czy zbyt miękkiej konsystencji - wtedy z pewnością skorzystamy z jego wyjątkowej mocy. Kanapki z czosnkiem na gorąco jak w przepisie powyżej mogą być robione z masełkiem czosnkowo-bazyliowym lub czosnkowo-koperkowym - zależy kto, jakie zielone dodatki lubi.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy