Pappardelle z sosem pomidorowym

Szeroki wstążki, czyli pappardelle, to makaron idealny do przepisów z sosami. Pappardellle najlepiej ugotować al dente, a później połączyć z resztą składników, aby makaron dobrze "złapał" sos.

dania z makaronem

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 159 głosów)

Składniki:

  • 200g makaron (u mnie był pappardelle)
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 puszka pomidory całe bez skórki
  • 1 zabek czosnku
  • 3-4 łyzki olej/oliwa
  • 1 łyzka sos sojowy-ciemny
  • 1/2 szklanka nać pietruszki (posiekana)
  • 10 pieczarek
  • 1 łyżeczka bazylia
  • sól, kolorowy pieprz wg uznania
  • pół łyżeczki papryki czerwonej słodkiej i szczypta papryki czerwonej ostrej

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Makaron pappardelle gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
  • Pierś myjemy osuszamy i kroimy w kostkę lub w paski.
  • Pieczarki obieramy i kroimy na cztery (czyli grube kawałki) obrane ogonki dodajemy w całości.
  • Na głębsza patelnię wlewamy olej ,wrzucamy kurczaka i posypujemy go przyprawami. Dodajemy również sos sojowy. Podsmażamy. Dodajemy czosnek, pieczarki oraz nać pietruszki i wszystko dusimy do miękkości pieczarek. Odkrywamy pokrywę wlewamy pomidory z puszki-mieszamy chwilkę jeszcze gotując na wolnym ogniu. I gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy