Paluchy serowe zamiast pączków

Pączki?? już mi się przejadły....więc postanowiłam zrobić coś innego..... Paluchy serowe..

DeserypączkiPrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 182 głosów)

Składniki:

  • twaróg - 0,5 kg
  • mąka - 0,5 kg
  • masło - 1/2 kostki
  • cukier - 1/2 szkl
  • jaja - 3 szt
  • soda - 2 łyżeczki
  • spirytus - 1 kieliszek
  • ocet zamiast spirytusu - 3 łyżeczki
  • oraz
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ser przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce i ze wszystkich składników zagnieść ciasto.
  • W razie potrzeby gdy ciasto będzie zbyt rzadkie i nie da się formować - dosypać mąki.
  • Z ciasta uformować wałek,   o średnicy około 4 - 6 cm
  • a następnie  pociąc go na 2 - 3 cm krążki.
  • Z każdego krążka formujemy  kształt "palucha).
  • Pozostawiamy na kilka minut, aby odpoczęły.
  • Tłuszcz rozgrzewamy w  głębokim rondlu lub frytkownicy.
  • Wrzucać na gorący tłuszcz i smażyć na złoto-brązowy kolor, z obu stron.
  • Po usmażeniu wykładamy na bibułkę lub papierowy ręczniczek - gąbkę.
  • Po odsączeniu przekładamy na szklany półmisek i gdy wystygną  posypujemy cukrem pudrem a najlepiej je  posmarować polewą cytrynowa i  posypać wiórkami kokosowymi lub kolorową  drobną posypką..
  • Z własnego doświadczenia nie polecam używać gotowych twarogów mielonych,gdyż pączki tracą twarogowy smak (ser z wiaderek jest zbyt drobny).
  • window.onload=window.print();

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy