Paluchy serowe z kminkiem
Bardzo smaczna przekąska, nie tylko do podjadania przy kieliszku wina. Takie paluchy moga być nawet alternatywą do świątecznych uszek w barszczu.
Dodany przez:
mojegotowanie
Składniki
- 20 dag mąki pszennej
- 10 dag drobno startego sera typu parmezan
- 12 dag miękkiego masła
- 2–3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- ok. 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- białko
- ziarenka kminku, suszony tymianek
Przygotowanie
- Przesianą mąkę mieszamy z serem, masłem, śmietaną, solą i proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość 1/2 cm, wycinamy paluchy długości ok. 15 cm i szer. 1 i 1/2 cm. Układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem. Posypujemy kminkiem i tymiankiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C na ok. 15 min.
- Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017
Wskazówki
Zobacz też: Fondue czekoladowe czy fondue serowe – uczta na gorąco!
Komentarze