Paluchy serowe z kminkiem

Bardzo smaczna przekąska, nie tylko do podjadania przy kieliszku wina. Takie paluchy moga być nawet alternatywą do świątecznych uszek w barszczu.

Dodany przez:

Przekąski i przystawki

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 20 dag mąki pszennej
  • 10 dag drobno startego sera typu parmezan
  • 12 dag miękkiego masła
  • 2–3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • ok. 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • białko
  • ziarenka kminku, suszony tymianek

Przygotowanie

  1. Przesianą mąkę mieszamy z serem, masłem, śmietaną, solą i proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość 1/2 cm, wycinamy paluchy długości ok. 15 cm i szer. 1 i 1/2 cm. Układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem. Posypujemy kminkiem i tymiankiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C na ok. 15 min.
  2. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017
ser przekąska kminek paluchy paluszki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze