Pączki weneckie z rodzynkami i cynamonem

Malutkie pączki na jeden kęs uzależniają - po prostu nie można przestać ich jeść! Te mają dodatkowo rodzynki i cynamon, mniam!

Dodany przez:

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
25 sztuk
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 200 g mąki typ 405
  • 2 łyżki cukru
  • 10 g świeżych drożdży
  • 50 ml letniego mleka
  • 30 ml letniej wody
  • 1 jajko
  • 50 ml rumu
  • 50 g rodzynek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • cukier puder z cynamonem do obtoczenia pączków
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Rodzynki włożyć do słoika, zalać rumem i zakręcić słoik. Odstawić na noc do nasiąknięcia.
  2. Wodę i mleko wlać do miski. Dodać rozkruszone drożdże i cukier. Dokładnie wymieszać (najlepiej spiralną trzepaczką), aż drożdże się rozpuszczą. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.
  3. Do zaczynu przesiać mąkę z cynamonem. Wbić jajko, wymieszać. Dodać rodzynki z rumem, ponownie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Olej rozgrzać do 160°C. Łyżką zanurzaną w oleju nabierać porcje ciasta (jest dość rzadkie) wielkości orzecha włoskiego i zsuwać drugą łyżką do garnka. Ciasto można nabierać małą łyżką do lodów. Pączki smażyć na jasnobrązowy kolor. Wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Przestudzić i posypać cukrem z cynamonem.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" nr 1/2019
Pączki tłusty czwartek karnawał
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy