Pączki weneckie z rodzynkami i cynamonem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Rodzynki włożyć do słoika
zalać rumem i zakręcić słoik. Odstawić na noc do nasiąknięcia.
Wodę i mleko wlać do miski. Dodać rozkruszone drożdże i cukier. Dokładnie wymieszać (najlepiej spiralną trzepaczką)
aż drożdże się rozpuszczą. Przykryćściereczką i odstawić na 15 minut.
Do zaczynu przesiać mąkę z cynamonem. Wbić jajko
wymieszać. Dodać rodzynki z rumem
ponownie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Olej rozgrzać do 160°C. Łyżką zanurzaną w oleju nabierać porcje ciasta (jest dość rzadkie) wielkości orzecha włoskiego i zsuwać drugą łyżką do garnka. Ciasto można nabierać małą łyżką do lodów. Pączki smażyć na jasnobrązowy kolor. Wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Przestudzić i posypać cukrem z cynamonem.
Przepis pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" nr 1/2019
Komentarze