Omlet z rybą i tymiankiem

Omlet nie musi być nudny. Przygotujmy omlet z rybą i tymiankiem, żeby dorze zacząć dzień - nasyci nas na długi czas.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ryba omlet

Czas przygotowania:
25min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 200 głosów)

Składniki:

  • 35 dag ugotowanego w wywarze z jarzyn dorsza
  • 5 jajek
  • 4 łyżki zimnego mleka
  • 2–3 łyżki tartego żółtego sera
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • garść listków świeżego tymianku
  • łyżka masła

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • smażenie

Sposób podania:

  • na ciepło

Omlet z rybą i tymiankiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ugotowaną i pozbawioną ości rybę kroimy na małe kawałki. Jajka wbijamy do miski, dodajemy zimne mleko, tarty ser i dokładnie ubijamy trzepaczką lub widelcem, dodajemy mąkę, sól, pieprz i tymianek, dokładnie mieszamy.
  • Rozgrzewamy dwie patelnie, na każdej topimy po pół łyżki masła i układamy połowę dorsza. Na rybę wylewamy po porcji ciasta. Gdy omlety się zetną z wierzchu, zsuwamy je na talerze.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017

Porady

Klasyczny omlet z rozmieszanych jajek z dodatkami smażymy tylko z jednej strony na patelni z grubym dnem. Mieszaninę wylewamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, a kiedy jest lekko przysmażona i wilgotna u góry, zsuwamy na talerz. Omlety podajemy bardzo gorące, zaraz po usmażeniu, ale możemy także złożyć je i podać na zimno.
Zerknij w nasz poradnik, jak zrobić perfekcyjny omlet. Sprawdź też nasze porady, jak ugotować jajka na twardo, na miękko i w koszulce oraz przepisy na jajka po benedyktyńsku.

Zobacz też: omlet ze szparagami, szynką i oscypkiem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy