Omlet z groszkiem

Ocena:

4.45 (161)

  • 15 min.
  • dla 2 osób

Omlet możemy komponować dowolnie, z dodatkiem warzyw i świeżych ziół będzie zdrowym i pożywnym śniadaniem.

Składniki:

  • 4 łyżki zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3 plasterki szynki
  • 2 jajka
  • sól
  • odrobina oleju do posmarowania patelni
  • 2 łyżki startego parmezanu do posypania

Omlet z groszkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Groszek wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy do miękkości, odcedzamy. Oczyszczoną paprykę i szynkę kroimy w małe kawałki. Jajka ubijamy na delikatną pianę, solimy do smaku, mieszamy. Patelnię smarujemy olejem.
  • Ostrożnie wylewamy jajka, na wierzchu równomiernie rozkładamy paprykę, groszek i szynkę i posypujemy parmezanem. Smażymy z dwóch stron, aż omlet dobrze się zetnie.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017

Porady

Zerknij w nasz poradnik, jak zrobić perfekcyjny omlet. Sprawdź też nasze porady, jak ugotować jajka na twardo, na miękko i w koszulce oraz przepisy na jajka po benedyktyńsku.

Zobacz też: omlet biszkoptowy z malinami i borówkami amerykańskimi

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne