Zupa ogórkowa z ryżem i mięsem

Zupa ogórkowa z ryżem to klasyk - podkręć jej smak przez dodatek mięsa. Przesmażone na rumianej cebulce drobiowe mięso mielone doda wyrazistości i sprawi, że zupa ogórkowa będzie bardziej sycąca.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • łyżka masła
  • ząbek czosnku
  • mała cebula
  • 300 g mięsa mielonego drobiowego
  • 2 l bulionu drobiowego
  • 5 ogórków kiszonych
  • 2 marchewki
  • 3/4 szklanki ryżu
  • 1/2 szklanki śmietany do zup
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło. Wciskamy przez praskę czosnek, wrzucamy posiekaną cebulę, szklimy, mieszając. Dodajemy mielone mięso i smażymy, przegarniając łopatką, aż się zrumieni.
  2. Zalewamy bulionem, dokładamy starte na grubych oczkach ogórki i marchewkę, doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy ryż. Gotujemy, często mieszając, aż ryż będzie prawie miękki. Na koniec zabielamy śmietaną, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  3. Zalewamy bulionem, dokładamy starte na grubych oczkach ogórki i marchewkę, doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy ryż. Gotujemy, często mieszając, aż ryż będzie prawie miękki. Na koniec zabielamy śmietaną, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017
zupa ogórkowa zupy polskie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy