Zupa ogórkowa z ryżem i mięsem

Zupa ogórkowa z ryżem to klasyk - podkręć jej smak przez dodatek mięsa. Przesmażone na rumianej cebulce drobiowe mięso mielone doda wyrazistości i sprawi, że zupa ogórkowa będzie bardziej sycąca.

Zupyzupa ogórkowadania mięsne

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.56 z 188 głosów)

Składniki:

  • łyżka masła
  • ząbek czosnku
  • mała cebula
  • 300 g mięsa mielonego drobiowego
  • 2 l bulionu drobiowego
  • 5 ogórków kiszonych
  • 2 marchewki
  • 3/4 szklanki ryżu
  • 1/2 szklanki śmietany do zup
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło. Wciskamy przez praskę czosnek, wrzucamy posiekaną cebulę, szklimy, mieszając. Dodajemy mielone mięso i smażymy, przegarniając łopatką, aż się zrumieni.
  • Zalewamy bulionem, dokładamy starte na grubych oczkach ogórki i marchewkę, doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy ryż. Gotujemy, często mieszając, aż ryż będzie prawie miękki. Na koniec zabielamy śmietaną, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Zalewamy bulionem, dokładamy starte na grubych oczkach ogórki i marchewkę, doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy ryż. Gotujemy, często mieszając, aż ryż będzie prawie miękki. Na koniec zabielamy śmietaną, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy