Brokułowa z ziemniakami na rosole :

Smaczna zupa z brokułu .Jeśli poda się z mięsem z rosołu stanowi doskonałe danie jednogarnkowe .

Zupyrosółdania mięsne

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 174 głosów)

Składniki:

  • 0,5 kg wołowiny ( rostbef z małą kostką )
  • 1 ćwiartka kurczaka ( udko lub porcja rosołowa wagi ok. 0,3 kg )
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ pora
  • 1/8 selera
  • 1 cebula
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 kostka bulionu drobiowego Knorra ( lub inna przyprawa do zup dowolnie )
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • ½ średniego brokułu
  • 1,2 litra wody
  • grubo mielony czarny pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mięso , obrane warzywa ( bez brokułu i ziemniaków ), przyprawy – zalać wodą i doprowadzić do wrzenia .Zmniejszyć gaz i gotować przez 1 godzinę . Wyjąć łyżką cedzakową mięso i warzywa .Wrzucić pokrojone w dość duże cząstki ziemniaki i brokuł podzielony na różyczki. Gotować jeszcze 30 minut . Jeśli płyn za bardzo odparował uzupełnić wrzątkiem tak by było minimum 1 litr płynu. Obrać mięso ze skórek, tłuszczyków , kości. Wybrać z niego ok. ¾ szklanki kawałków chudego mięsa podzielonego na kawałeczki i wrzucić do zupy razem z ozdobnie powycinaną i pokrojoną na plasterki marchewką . Doprawić zupę do smaku przyprawą do zup ( lub kostką bulionową ) , posypać pokrojonym koperkiem lub natką pietruszki i mielonym czarnym pieprzem .
  • Resztę mięsa z zupy i warzywa zmielić i użyć jako farsz do pierogów, krokietów, naleśników ( jeśli farszu jest za mało dołożyć podsmażoną na złoto cebulkę , obgotowaną kiszoną kapustę , gotowaną kaszę )

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy